Οι μέτοχοι της Roche ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας των 20,7 δισ. Δολαρίων για την εξαγορά του σχεδόν ενός τρίτου των δικαιωμάτων ψήφου της Novartis, ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία.
Η Roche πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση για να διευθετήσει ζητήματα που σχετίζονται με το σχέδιο της για αποσύνδεση των δύο φαρμακευτικών εταιρειών, που εδρεύουν και οι δύο στη Βασιλεία, και οι οποίες ήταν συνδεδεμένες από την εν λόγω επένδυση εδώ και δύο δεκαετίες.
Οι μέτοχοι ενέκριναν τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας στις 31 Οκτωβρίου, με πλειοψηφία 100%, τόνισε η Roche.
Επίσης, υποστήριξαν το σχέδιο ακύρωσης των 53,3 εκατ. Μετοχών που αγοράστηκαν, με πλειοψηφία 99,85%.
Ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις της εταιρικής νομοθεσίας για την επαναγορά έχουν ικανοποιηθεί, τόνισε η Roche. Το κλείσιμο της συμφωνίας επαναγοράς αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές Νοεμβρίου 2021.
“Οι σημερινές αποφάσεις της έκτακτης γ.σ. είναι προς το καλύτερο οικονομικό και στρατηγικό συμφέρον της Roche”, τόνισε ο πρόεδρος της Roche, Christoph Franz.
“Ως αποτέλεσμα, θα είμαστε σε ακόμη καλύτερη θέση να συμβάλουμε στην υγεία των ανθρώπων ανά τον κόσμο”, πρόσθεσε.
Η Novartis στις αρχές του μήνα συμφώνησε να πουλήσει τις 53,3 εκατ. Μετοχές της Roche έναντι 388,9 δολαρίων ανά μετοχή, ένα τίμημα που αντικατοπτρίζει τον σταθμισμένο μέσο όρο των πιστοποιητικών μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις 20 ημέρες διαπραγμάτευσης μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.
Η επαναγορά έπρεπε να λάβει την έγκριση των μετόχων μιας μείωσης κεφαλαίου με ακύρωση των μετοχών που αγοράστηκαν και των εν διάμεσων οικονομικών καταστάσεων που καταρτίστηκαν για τη συναλλαγή.
Η συμμετοχή της Novartis ξεκίνησε το 2001, όταν ο Ελβετός ακτιβιστής επενδυτής Martin Ebner, γνωστός για την ενορχήστρωση της συγχώνευσης που δημιούργησε τον τραπεζικό κολοσσό UBS, προσέφερε το ποσοστό του στην Roche, στην αντίπαλο της στην ίδια πόλη, λόγω απογοήτευσης για τις απορριφθείσες προτάσεις.
Ο πρόεδρος της Roche, δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι η συμφωνία θα έδινε στην εταιρεία του περισσότερη στρατηγική ευελιξία, καθώς τώρα η Roche θα μπορούσε να κάνει σχέδια χωρίς να χρειάζεται την έγκριση της Novartis.