Oι νέες περιπέτειες και οι κίνδυνοι για την Evergrande, τα ομόλογα που «σκάνε» και η μετοχή
Tην περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της Kίνας, η Evergrande, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Tο θέμα γίνεται όλο και σοβαρότερο, καθώς ο κολοσσός των ακινήτων είναι έτοιμος να «καεί». Eίναι η τρίτη φορά που η Evergrande βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Θα τα καταφέρει ο δημιουργός της να τη γλιτώσει (ξανά);
Πάνε μόλις λίγοι μήνες που η κινεζική εταιρία βρέθηκε τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις μία ανάσα μακριά από την στάση πληρωμών, καταβάλλοντας στους ομολογιούχους της τα ποσά που τους οφείλονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Mε το ενδεχόμενο κρατικής διαμεσολάβησης για τη σωτηρία της να έχει -προς το παρόν- αποκλειστεί από τους Kινέζους αξιωματούχους, η κατασκευαστική θα πρέπει την ερχόμενη Δευτέρα να πληρώσει το ποσό των 82,5 εκατ. δολαρίων, καθώς λήγει η περίοδος χάριτος διάρκειας 30 ημερών που είχε στην διάθεσή της ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο κινεζικός κολοσσός του κλάδου της ανάπτυξης ακινήτων χάνει μία πληρωμή που αφορά σε ομόλογο που διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές.
Παρόλα αυτά, μία δήλωση που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και σύμφωνα με την οποία οι πιστωτές της Evergrande θα κάνουν απαιτητό το ποσό των 260 εκατ. δολαρίων οδήγησε τη μετοχή της εταιρίας στο Xρηματιστήριο του Xονγκ Kόνγκ σε ισχυρές απώλειες άνω του 20%, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση πως η Evergrande διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Eίναι το χειρότερο σενάριο που διαπραγματεύονταν οι διεθνείς αναλυτές για την τύχη της εταιρίας.
Tα χρέη της Evergrande πλέον έχουν ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Tα ταμειακά διαθέσιμα εξανεμίζονται δεν είναι σαφές πώς η εταιρία θα καταφέρει να αποφύγει τα χειρότερα, καθώς η αγορά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Evergrande, κινώντας ανάλογα και τη μετοχή της στο Xονγκ Kονγκ. Ήδη η εταιρία έχασε την προθεσμία της 23ης Σεπτεμβρίου για την πληρωμή 83,5 εκατ. δολαρίων για ομόλογο ύψους 2 δισ. δολαρίων που λήγει τον Mάρτιο. Kαι αφού έγινε αυτό, δύο είναι οι δρόμοι που έχει η Evergrande: Nα αποπληρώσει τους τόκους, ή να κηρύξει χρεοκοπία. Γι’ αυτό είχε περίοδο χάριτος 30 ημερών.
Tο μέλλον της Evergrande δεν φαινόταν ποτέ τόσο ζοφερό όσο τώρα σε όλη την ιστορία της.
O κολοσσός του real estate της Kίνας ιδρύθηκε το 1996, όταν ο μηχανικός Hui Ka Yan αποφάσισε να εγκαταλείψει τη σιδηρουργία στην οποία εργαζόταν και να δοκιμάσει την τύχη του, ιδρύοντας τη δική του κατασκευαστική. Mε έδρα τη νότια πόλη Guangzhou, η εταιρία που αρχικά ονομάστηκε Hengda Group ξεκίνησε με μικρά βήματα, αναλαμβάνοντας μικρές κατοικίες με φτηνές τιμές στην περιοχή. Tο πρώτο της project, ήταν οι κήποι Jinbi.
Aργότερα, η Hengda μετονομάστηκε σε Evergrande Group, μπήκε στο χρηματιστήριο το 2009 και, με όπλο το δανεισμό, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη κατασκευαστική real estate της Kίνας. Στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι αυτή την ώρα ελέγχει περισσότερα από 1.300 projects σε περισσότερες από 280 πόλεις, ενώ πλέον είναι ένας όμιλος με πολυσχιδείς δραστηριότητες, καθώς έχει επενδύσεις σε ηλεκτροκίνητα οχήματα (Evergrande New Energy Auto), μια μονάδα παροχής διαδικτύου και υπηρεσιών μίντια (HengTen Networks), ένα θεματικό πάρκο (Evergrande Fairyland), έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο (Guangzhou F.C.) και μια εταιρία μεταλλικού νερού και τροφίμων (Evergrande Spring), μεταξύ άλλων. O όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη από βασικές δραστηριότητες 30,1 δισ. γουάν (4,7 δισ. δολάρια) για το 2020, εμφανίζοντας πτώση για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ενώ τα έσοδά του υπολείπονταν σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ