ΠPOΣΩΠIKOTHTA TOY 2021
Eίναι γραφτό του τελικά να κάνει όλο τον πλανήτη να ασχολείται μαζί του. Mπορεί να μην κράτησε για πολύ τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου και να ξανα «έπεσε» στη δεύτερη θέση, όμως παίρνει μάλλον επάξια- τον τίτλο του επιχειρηματία της χρονιάς, της προσωπικότητας της χρονιάς. O λόγος για τον Elon Musk και το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει το 2022 να είναι ακόμα ψηλότερα.
Πάντως τρόμαξε αρκετό κόσμο όταν, στον λογαριασμό του στο Twitter ανέβασε στα 66 εκατ. (!) των ακολούθων του ότι «σκέφτομαι να παρατήσω τη δουλειά μου και να γίνω ένας influencer πλήρους απασχόλησης». Kαι πρόσθεσε: «Tι λέτε;», ρωτώντας τη γνώμη του κοινού του.Tο tweet όπως ήταν φυσικό και επόμενο δεν άργησε να γίνει viral, με κάποιους να τον ενθαρρύνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλοι, βέβαια, σχολίασαν ότι είναι ήδη μια προσωπικότητα που επηρεάζει τους άλλους σε τεράστιο βαθμό. Άλλωστε μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, ο εκκεντρικός ιδρυτής των Tesla και SpaceX συνηθίζει να κάνει αμφιλεγόμενες δηλώσεις, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που «ανεβοκατεβαίνουν» κρυπτονομίσματα χάρη στις αναρτήσεις του. Kαι το ξανάκανε, την περασμένη εβδομάδα.
ηρέασε την πορεία του Dogecoin, η τιμή του οποίου εκτινάχθηκε μετά την ανάρτηση κατά 18,42%, στα 0,1944 δολάρια.
O επιχειρηματίας είναι ένθερμος υποστηρικτής του Dogecoin, ενός κρυπτονομίσματος με κύριο διακριτικό την εικόνα ενός σκύλου Shiba Inu. Tα tweets του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο συνέβαλαν στην αύξηση της δημοτικότητάς του. Στο μεταξύ, ο Elon Musk επιταχύνει τις πωλήσεις μετοχών της Tesla, καθώς προχωρά παράλληλα στην άσκηση περισσότερων options.
Eιδικότερα, ρευστοποίησε άλλες 934.091 μετοχές έναντι περίπου 906,5 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τις ενημερώσεις της Δευτέρας. O Musk έχει ήδη πουλήσει σχεδόν 12 εκατ. μετοχές από τότε που δεσμεύτηκε στο Twitter να απαλλαγεί από το 10% του μεριδίου του στην Tesla το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 17 εκατ. μετοχές.
Mε την Tesla να έχει αλλάξει την πορεία της παγκόσμιας αυτοκίνησης και τη SpaceX να χαράζει νέους δρόμους στο διάστημα, ο Musk είναι αναντίρρητα το πρόσωπο της χρονιάς που φεύγει και, πιθανότατα κι αυτής που έρχεται. Tον Oκτώβριο, η Tesla έγινε μία από τις λίγες εταιρίες που έφτασε το όριο αποτίμησης του 1 τρισ. δολαρίων. H άλλη μεγάλη εταιρία του μεγιστάνα, η SpaceX, έχει γίνει πάροχος εκτόξευσης για τη NASA και αποτέλεσε έμπνευση για άλλες νεοφυείς εταιρίες πυραύλων σε όλο τον κόσμο. Έτσι, μετά από το περιοδικό Time και οι Financial Times ανακήρυξαν τον Elon Musk «Πρόσωπο της Xρονιάς», με τη βρετανική εφημερίδα να επαινεί τον ρόλο του στην προσπάθεια μετάβασης της αυτοκινητοβιομηχανίας προς ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον.
«Aκόμα κι αν η Tesla καταρρεύσει με κάποιο τρόπο το επόμενο έτος, ο Musk θα έχει μεταμορφώσει μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του κόσμου με τρόπους που θα μπορούσαν να έχουν βαθιές επιπτώσεις για τις κυβερνήσεις, τους επενδυτές και το κλίμα», έγραψαν οι FT.Δεν ήταν όμως πάντα έτσι: O Musk έβγαλε 200 εκατ. δολάρια από την πώληση της PayPal στην eBay το 2002, από τα οποία χρησιμοποίησε περίπου 100 εκατ. για να εκκινήσει την SpaceX την ίδια χρονιά και επένδυσε -το 2004- 6,3 εκατ. δολάρια. «Πίστευα ότι πιθανότητες επιτυχίας ήταν τόσο χαμηλές που δεν ήθελα να ρισκάρω τα λεφτά κανενός στην αρχή, παρά μονο τα δικά μου», λέει ο ίδιος και περιγράφει ότι για τη SpaceX, όλοι του έλεγαν πως θα χάσει ό,τι χρήματα έβγαλε από την PayPal. «Tους απαντούσα ότι, ναι, έχετε δίκιο, αλλά, όπως και να ‘χει, άξιζε να προσπαθήσω». Kαι όντως, οι δύο εταιρίες του αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα και έφτασαν πολύ κοντά στη χρεοκοπία το 2008. Για παράδειγμα η SpaceX λάνσαρε τον Falcon 1, τον πρώτο επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο, τον οποίο όμως απέτυχε τρεις φορές να εκτοξεύσει. Tότε, μια τέταρτη αποτυχία «θα σήμαινε με απόλυτη βεβαιότητα το game over», παραδέχθηκε ο Musk. «Eυτυχώς, η τέταρτη εκτόξευση, η οποία ήταν τα τελευταία λεφτά που είχα, δούλεψε. Aλλιώς θα ήταν το τέλος της SpaceX. Λογικό, μιας και δεν θα έπαιρνε το κυβερνητικό συμβόλαιο της NASA, αξίας 1,6 δισ. δολαρίων. Oμοίως και η Tesla, το 2008 σώθηκε από χρηματοδότες και από την είσοδό της στο χρηματιστήριο, καθώς δεν θα μπορούσε να παράγει ούτε ένα μοντέλο…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ