ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΚΑΙ «ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ
Με εξωτικές δίαιτες, αλλά και τις πιο καινοτόμες θεραπείες της ιατρικής, προσπάθησε ο Steve Jobs να παλέψει τον καρκίνο που τελικά του στέρησε τη ζωή, κατά τα τελευταία του χρόνια. Λίγο μετά τη διάγνωσή του, η απόφασή του να αναβάλλει το χειρουργείο και να στηριχθεί σε «γιατροσόφια» με φρουτοχυμούς, βελονισμό και διάφορα βότανα, τα οποία έβρισκε στο ίντερνετ, εξόργισε την οικογένεια, τους φίλους και τους γιατρούς του. Η νέα βιογραφία του ιδρυτή της Apple, από τον Walter Isaacson, φέρνει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα και της ζωής του.
Στο βιβλίο αποκαλύπτεται ότι από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Ιούλιο του 2004, ο Jobs έκρυβε από όλους ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας. Οι υπάλληλοι, τα στελέχη και οι μέτοχοι της Apple παραπλανήθηκαν.
Όταν έμαθε ότι ήταν άρρωστος, αμέσως ο Jobs τηλεφώνησε στον Larry Brilliant, ένα γιατρό που αργότερα θα γινόταν ο επικεφαλής του φιλανθρωπικού ιδρύματος της Google. Οι δυο τους γνωρίζονταν από παλιά, καθώς είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά όταν ο Jobs ταξίδεψε στην Ινδία, σε μία αποστολή πνευματικής αναζήτησης.
«Πιστεύεις ακόμα στο Θεό;», τον ρώτησε. Ο Brilliant άρχισε να αναλύει τη θεωρία του για τη θρησκεία, αλλά όταν ρώτησε τον Jobs ποιο ήταν το πρόβλημα εκείνος του είπε, απλά: «Έχω καρκίνο».
Ο επιχειρηματίας ανέβαλε για εννέα μήνες το χειρουργείο. Φίλοι και συγγενείς του επέμεναν ότι έπρεπε να χειρουργηθεί και να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Όμως, εκείνος έμενε άπραγος.
Ο φίλος και μέντοράς του, Andrew Grove, πρώην επικεφαλής της Intel, ο οποίος μάλιστα είχε αναρρώσει πλήρως από καρκίνο του προστάτη, είπε στον Jobs ότι δεν μπορούσε να γιατρευτεί με ειδικές δίαιτες και βελονισμό. «Του είπα ότι είναι τρελός», λέει.
Η σύζυγός του, Laurene Powell, θυμάται τις πρώτες μέρες μετά τη διάγνωση. «Το μεγαλύτερο πράγμα είναι ότι δεν ήταν έτοιμος να δεχτεί να ανοίξουν το σώμα του. Είναι δύσκολο να πιέσεις κάποιον σε κάτι τέτοιο».
Όμως, όταν τελικά πείστηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του ιατρικά, ο Jobs το έκανε με πάθος και περιέργεια, και χωρίς να λυπηθεί κανένα έξοδο. Σύντομα, έγινε ειδικός. Άρχισε να μελετά τις θεραπείες, να έχει άποψη για τα πάντα. Δοκίμαζε τις πιο καινοτόμες λύσεις.
«Θα είμαι είτε ο πρώτος που θα ξεπεράσει έναν καρκίνο σαν και αυτόν ή ένας από τους τελευταίους που θα πεθάνουν από αυτόν», είπε κάποτε στο βιογράφο του, καθώς πραγματικά πίστευε ότι οι νέες θεραπείες που δοκίμαζε θα άφηναν πίσω τους μια πολύτιμη κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα.
Η βιογραφία αποκαλύπτει λεπτομέρειες και για τις σχέσεις του Jobs με τις γυναίκες. Αν και ερωτευόταν δυνατά, συχνά ταλαιπωρούσε τις συντρόφους του. Το 1985, γνώρισε και ερωτεύτηκε μία σύμβουλο πληροφορικής, την Tina Redse. Έμειναν μαζί για χρόνια, και το 1989, ο Jobs της έκανε πρόταση γάμου. Όμως, εκείνη αρνήθηκε, λέγοντας στους φίλους της ότι εκείνος «θα την τρέλαινε».
Αργότερα, γνώρισε την Powell, μία πρώην trader της Goldman Sachs, που τότε σπούδαζε στο Stanford. Οι δυο τους ζούσαν μαζί, όμως, η συμπεριφορά του ήταν κάποιες φορές εξοργιστική. Την πρωτοχρονιά του 1990 της έκανε πρόταση γάμου, όμως, μετά, δεν αναφέρθηκε ποτέ ξανά σε αυτό για μήνες. Το Σεπτέμβριο, η Powell, απογοητευμένη, έφυγε από το σπίτι. Τον επόμενο μήνα, ο Jobs της χάρισε ένα δαχτυλίδι αρραβώνων, και έτσι, έμειναν και πάλι μαζί. Τελικά, παντρεύτηκαν.