Σε υψηλό 10ετίας η αύξηση του ΑΕΠ
Η Κίνα έκλεισε το 2021 με οικονομική ανάπτυξη 8,1% του ΑΕΠ σε ετήσιο ρυθμό, επίπεδο που είναι το υψηλότερο που ανακοινώνεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, παρά την κρίση στον τομέα των ακινήτων και τις αναζωπυρώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που έριξαν το βάρος τους στην ανάκαμψη του ασιατικού γίγαντα.
Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας πάντως επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο (4%) σε σύγκριση με το προηγούμενο (4,9%), ανέφερε σήμερα η κινεζική εθνική υπηρεσία στατιστικής.
Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει «τριπλή πίεση»: συρρίκνωση της ζήτησης, εντάσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και αναθεώρηση της αξίας πόρων προς το κάτω, αναγνώρισε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Νινγκ Τζιτζέ, στέλεχος της υπηρεσίας στατιστικής.
Η επίσημη εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 είναι υψηλότερη από ό,τι προέβλεπαν αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο (8%).
Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό που ανακοινώνεται από το 2012. Το Πεκίνο είχε θέσει στόχο το 2021 η ανάπτυξη να φθάσει το 6%.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 πάντως, η ανάπτυξη της Κίνας φάνηκε να ασθμαίνει.
Το πρώτο τρίμηνο, είχε επιταχυνθεί σημαντικά, στο 18,3%. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλό εξαιτίας της χαμηλής βάσης σύγκρισης με τις αρχές του 2020, όταν η πανδημία του νέου κορωνοϊού είχε παραλύσει τη δραστηριότητα.
Αν και αντιμετωπίζονται γενικά με επιφύλαξη, τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας παρακολουθούνται στενά από τους αναλυτές, δεδομένου του βάρους που έχει η χώρα στην παγκόσμια οικονομία. Η χώρα θεωρείτο βαρόμετρο της ανάκαμψης.
Το 2020, η Κίνα ήταν μια από τις λιγοστές οικονομίες που κατέγραψε ανάπτυξη (2,3%), ενώ η πανδημία προκαλούσε ύφεση στις περισσότερες άλλες οικονομίες του κόσμου· ωστόσο, ο ρυθμός που ανακοινώθηκε ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Η χώρα έχει πρακτικά ξεπεράσει το αρχικό σοκ της πανδημίας, αλλά σποραδικές εστίες συνεχίζουν να προκαλούν ανατροπές στη δραστηριότητα.
Η πολιτική «μηδέν κρούσματα», που επέτρεψε να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο η πανδημία το 2020, είχε συνεπακόλουθα υψηλά κοινωνικά και οικονομικά κόστη. Ο τομέας των υπηρεσιών (ελεύθερος χρόνος, τουρισμός, εστίαση, ξενοδοχεία, μεταφορές…) δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα όπου βρισκόταν προτού εκδηλωθεί η υγειονομική κρίση.
Οι πωλήσεις λιανικής, ο βασικός δείκτης της κατανάλωσης, κατέγραψαν εξάλλου τον Δεκέμβριο τη χειρότερη επίδοσή τους (+1,7%) από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η ανάκαμψη πλήττεται επίσης από την έκρηξη των τιμών των πρώτων υλών, καθώς και την κρίση στον τομέα των ακινήτων, ιδίως την πανωλεθρία της εταιρείας-κολοσσού του τομέα Evergrande, η οποία βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης.
Από τη δική της πλευρά, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε με θεαματικό ρυθμό τον Δεκέμβριο (+4,3% σε ετήσια βάση), έναντι +3,8% τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, η αύξησή της έφθασε το 9,6%.