Δεν τον αποκαλούν τυχαία «μάντη της Όμαχα», ούτε τον θεωρούν τυχαία αν όχι τον πιο επιτυχημένο, έναν από τους πιο πετυχημένους επενδυτές όλων των εποχών. O CEO της Berkshire Hathaway, Warren Buffett, στα 91 του χρόνια, συνεχίζει τον… πρωταθλητισμό. Kαι τα καταφέρνει πολύ καλά. Για την ακρίβεια, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.
Eίναι εντυπωσιακό, αλλά το 2022 ο Buffett είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που αύξησε την περιουσία του, την ώρα που οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν -στη διάρκεια του sell off στη Wall Street- τον πρώτο μήνα του έτους, συνολικά 135 δισεκατομμύρια δολάρια! Eνώ οι υπόλοιποι… καταστρέφονταν, η καθαρή περιουσία του μεγαλοεπενδυτή αυξήθηκε κατά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια από το κλείσιμο της περασμένης Δευτέρας, αντανακλώντας μια αύξηση περίπου 1% στη μετοχή της εταιρίας του αυτόν τον μήνα. Γιατί, λοιπόν, συμβαίνει αυτό; Προφανώς επειδή ο Buffett αρέσκεται στο να επιμένει στις μετοχές υψηλού ρίσκου που επιλέγει, μέχρι να δικαιωθεί. Aντίθετα, οι υπόλοιποι είχαν μειώσει τα ρίσκα τους και είχαν κρατήσει «safe» θέσεις. Ή τουλάχιστον, έτσι νόμιζαν…
O Buffett, ωστόσο, έχει αποδείξει ποιος είναι. Mε περισσότερο από μισό αιώνα στις επάλξεις, κατάφερε και δημιούργησε μια περιουσία 83,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα από επενδύσεις. Πήρε τη Berkshire Hathaway, μια μικρή εταιρία υφασμάτων σε χρεοκοπία και τη μετέτρεψε σε έναν κολοσσό που περιλαμβάνει ασφαλιστικές εταιρίες, κατασκευαστικές, retailers, υπηρεσίες, ακίνητα και έναν σιδηρόδρομο, καθώς και ένα equity portfolio που εκτιμάται στα 135 δισεκατομμύρια δολάρια. Για την ακρίβεια, το επενδυτικό μεγαθήριο που δημιούργησε ο Buffett, δεν έχει μόνο 380.000 εργαζομένους, δεν έχει μόνο την ακριβότερη μετοχή στην ιστορία, αλλά και μερίδια σε κάποιες από τις ισχυρότερες εταιρίες του πλανήτη, από την Kraft-Heinz, ως την Apple.
O Buffett, είναι άνθρωπος που επενδύει με μακροπρόθεσμες βλέψεις. ‘λλωστε και ο ίδιος συχνά συστήνει την υπομονή στους επενδυτές, οι οποίοι εμφανίζονται πολλές φορές ανυπόμονοι. Στο πέρασμα του χρόνου, αποδεικνύεται ότι η υπομονή που εξασκεί και συστήνει ο Buffett, φέρνει τεράστια κέρδη. Όμως, η υπομονή, είναι κάτι που είναι σπάνιο στον (σημερινό) κόσμο του χρήματος και, έτσι, εάν επρόκειτο να επιβιώσει στο σημερινό κλίμα του short-termism και της κοντόφθαλμης απαίτησης για άμεσα αποτελέσματα, ο Buffett θα αποτύγχανε παταγωδώς στη δουλειά αυτή, αν δεν είχε ήδη αυτή την τρομερή φήμη. Ποιος θα έκανε μια επένδυση περιμένοντας να του αποδώσει σε διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών; Aυτή η στρατηγική εξηγεί και το γεγονός πως, παρότι η Berkshire Hathaway παρουσιάζει ανάπτυξη της αξίας της κατά 19% το έτος, απο το 1965 ως σήμερα, υπάρχουν χρονιές, ή ακόμα και πενταετίες, στις οποίες ο κολοσσός υποαποδίδει.
Στη διάρκεια της συνάντησης των μετόχων της Berkshire, το 2021, ο Buffett θα εξηγούσε τη στρατηγική του σε μια χρονιά που το disruption της πανδημίας τα άλλαξε όλα, αλλά η Berkshire θέλει να «ξεφορτώσει» μεγάλο μέρος του pile of cash που την επιβαρύνει.
Σε αυτή, ο «Mάντης» επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την επαναγορά ιδίων μετοχών, ότι ενώ αναζητά τρόπους διοχέτευσης της τεράστιας ρευστότητας της Berkshire, θεωρεί κορυφαία επενδυτική επιλογή, τον… ίδιο της τον εαυτό. Γι’ αυτό το λόγο και ξόδεψε ποσό- μαμούθ ύψους 24,7 δισ. δολαρίων για την επαναγορά ίδιων μετοχών το 2020. Mόνο το δ’ τρίμηνο του έτους ξόδεψε 9 δισ. δολάρια για την επαναγορά ιδίων μετοχών ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του προηγούμενου τριμήνου. «H Berkshire έχει επαναγοράσει περισσότερες μετοχές από τα τέλη του έτους και πιθανότατα θα μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των μετοχών της στο μέλλον», ανέφερε στην επιστολή του ο Buffett και συνέχισε: «Mε αυτήν την κίνηση αυξήθηκε η ιδιοκτησία σας σε όλες τις επιχειρήσεις της Berkshire κατά 5,2% χωρίς να απαιτηθεί να κάνετε τίποτα, ούτε καν να αγγίξετε το πορτοφόλι σας».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ