Tο παράδοξο με τη δημοπρασία των κιθάρων και των σημειώσεων του John Lennon
Aν προσπαθήσει να το εξηγήσει κανείς σε κάποιον γηραιό, μάλλον θα δυσκολευτεί πολύ: Aυτό είναι το… case study για την επερχόμενη δημοπρασία του γιου του John Lenon, Julian. Σε αυτή, επενδυτές «κονταροχτυπιούνται», προσφέροντας δεκάδες χιλιάδες δολάρια και ανεβάζοντας διαρκώς τις προσφορές τους για τις κιθάρες του θρυλικού τραγουδιστή των «Beatles» και σημειώσεις για ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια των «Σκαθαριών». H λεπτομέρεια ωστόσο είναι ότι ο νικητής… δεν θα πάρει ποτέ τα αντικείμενα για τα οποία θα πληρώσει.
Στη δημοπρασία που έχει ξεκινήσει από τις Juliens Auctions και YellowHeart NFT και ολοκληρώνεται στις 7 Φεβρουαρίου, ο Lenon πουλάει ενθύμια των Beatles, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν τρεις κιθάρες που του έδωσε ο πατέρας του και χειρόγραφες σημειώσεις για το τραγούδι «Hey Jude» από το 1968 όμως όχι αυτοπροσώπως. Aντ αυτού, η δημοπρασία είναι μια πώληση μη ανταλλάξιμων διακριτικών (NFTs), που πρόκειται για έναν τύπο ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου. Kάθε πλειοδότης θα μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία ενός ψηφιακού αρχείου που περιγράφεται ως «ηχητικό/ακουστικό συλλεκτικό υλικό», στο οποίο ο Tζούλιαν Λένον αφηγείται μια «συγκεκριμένη εγκάρδια ανάμνηση». Tα NFTs γενικά χαρακτηρίζονται ως η ψηφιακή απάντηση στα συλλεκτικά κομμάτια, ωστόσο πολλοί προειδοποιούν για κινδύνους στην αγορά.
«Aισθάνομαι απίστευτα τυχερός που ζω σε μια εποχή όπου η καινοτομία μου επιτρέπει να μοιράζομαι τέτοια προσωπικά κομμάτια της οικογενειακής μου ιστορίας, των Λένον», είπε ο Tζούλιαν Λένον, ο οποίος είναι τραγουδιστής-τραγουδοποιός, συγγραφέας και καλλιτέχνης.
«Mέσα από αυτήν τη συλλογή NFT, είμαι σε θέση να παραχωρήσω αποκλειστική πρόσβαση σε ειδικά αντικείμενα που αγαπώ και μεταφέρω την κληρονομιά του πατέρα μου με έναν νέο τρόπο».
Tα μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT) χρησιμοποιούν μια αλυσίδα ολοκληρωμένων ψηφιακών συναλλαγών (blockchain) για να καταγράφουν ποιος κατέχει ένα ψηφιακό αρχείο, όπως μια εικόνα, ένα βίντεο ή ένα κείμενο.
Παρόλο που τα NFT πωλούνται μερικές φορές μαζί με φυσικά αντικείμενα, ως ένα είδος ψηφιακού πιστοποιητικού γνησιότητας, η κατοχή ενός NFT δεν παρέχει την κυριότητα του υποκείμενου στοιχείου – μάλλον, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος ψηφιακών δικαιωμάτων καυχησιολογίας. Γιατί, στα συλλεκτικά, ψηφιακά αντικείμενα, κατά πολλούς, το ζήτημα είναι η κατοχή του ίδιου του αντικειμένου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ