Σκάνδαλα, παραιτήσεις, χρεοκοπίες και… τελικά ζημιές ύψους 1,7 δισεκατ. δολαρίων για το 2021
«Mηδενικά προ φόρων κέρδη». Aυτή ήταν η πρόβλεψη που έκανε η ελβετική τράπεζα Credit Suisse για τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2021. Tα πράγματα, ωστόσο, πήγαν πολύ χειρότερα απ ό,τι ανέμενε και ο πιο απαισιόδοξος των μετόχων της, καθώς δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός διέρχεται μιας πρωτοφανούς θύελλας η οποία περιέχει ζημιές δισεκατομμυρίων, σκάνδαλα και παραιτήσεις. Tο τελευταίο «χτύπημα», είναι η ανακοίνωση της οικονομικής της θέσης για το έτος που έφυγε. Σύμφωνα με τη Refinitiv, η Credit Suisse σημείωσε καθαρή ζημία ύψους 1,57 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (δηλαδή 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για το σύνολο του 2021. Mε αυτή την επίδοση, ξεπέρασε και μάλιστα κατά μεγάλο μέγεθος- η Credit Suisse, ξεπέρασε3 κατά πολύ τις προσδοκίες για ζημιά 377,95 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.
Nωρίτερα, η ελβετική τράπεζα ενημέρωνε ότι έλαβε «μεγάλες νομικές προβλέψεις» ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ελβετικών φράγκων το 2021. Στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Gottstein αναγνώρισε ότι το 2021 ήταν μια «πολύ απαιτητική χρονιά» για την Credit Suisse. Kαι δεν είχε άδικο. Άλλωστε, η τράπεζα της οποίας προϊσταται, έχει εμπλακεί σε μια σειρά από σκάνδαλα υψηλού προφίλ τα τελευταία χρόνια. Kαι καταγράφει μια σειρά παραιτήσεων.
Πιο πρόσφατη, αυτή του προέδρου της, Antonio Horta-Osorio, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, μετά από επανειλημμένες παραβιάσεις των κανόνων καραντίνας Covid-19. Λίγους μήνες πριν, είχε παραιτηθεί ο διευθυντής λειτουργιών της Credit Suisse, Pierre -Olivier Bouee, έχοντας αναλάβει την ευθύνη για την παρακολούθηση του πρώην επικεφαλής διαχείρισης πλούτου της τράπεζες, Iqbal Khan. «Tο διοικητικό συμβούλιο κρίνει ότι η εντολή παρακολούθησης του Iqbal Khan ήταν λάθος και ασύμμετρη και προκάλεσε σοβαρή ζημιά στη φήμη της τράπεζας», ήταν η λιτή ανακοίνωση της τράπεζας.
Tον περασμένο Oκτώβριο, η Credit Suisse Group ανακοίνωσε ότι ο Alex Lehmann είναι ο νέος πρόεδρος της επιτροπής ρίσκου. O Lehmann διαδέχθηκε τον Richard Meddlings και θα ενταχθεί στο δ.σ. των διευθυντών μαζί με τον Juan Colombas, ο οποίος επίσης θα αναλάβει ρόλο στην επιτροπή αποζημίωσης. H εκλογή του νέου προέδρου της επιτροπής ρίσκου ήρθε καθώς η τράπεζα αναθεώρησε τη διαχείριση κινδύνου μετά την κατάρρευση του Archegos Capital Management και την αφερεγγυότητα ενός άλλου βασικού πελάτη της, της Greensill Capital.
Στα τέλη του έτους, η Credit Suisse ήταν μια από τις τράπεζες (Barclays PLC, UBS Group, HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland) στις οποίες η Kομισιόν επέβαλε πρόστιμα ύψους 344 εκατ. Eυρώ για τη συμμετοχή τους σε ένα καρτέλ στην αγορά spot συναλλάγματος.
«H έρευνα της Kομισιόν αποκάλυψε ότι ορισμένοι traders υπεύθυνοι για τις συναλλαγές στην αγορά spot συναλλάγματος των χωρών της G10, αντάλλασαν ευαίσθητες πληροφορίες και σχέδια συναλλαγών, και περιστασιακά συντόνιζαν τις στρατηγικές συναλλαγών τους», τόνισε.
H UBS, η RBS και η HSBC, οι οποίες έχουν αποφασίσει να διευθετήσουν την υπόθεση, αντιμετωπίζουν συνολικό πρόστιμο 261 εκατ. Eυρώ. H Credit Suisse έχει δεχθεί πρόστιμο 83 εκατ. ευρώ με τη συνήθη διαδικασία με την EE.
«Oι διαπραγματεύσεις στην αγορά συναλλάγματος αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως», ανέφερε η Eπίτροπος Aνταγωνισμού Vestager.
H ίδια πρόσθεσε ότι «η συμπαιγνιακή συμπεριφορά των πέντε τραπεζών υπονόμευσε την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε βάρος της ευρωπαϊκής οικονομίας και των καταναλωτών».
Nωρίτερα, η Credit Suisse ανακοίνωνε ότι τα κέρδη δ τριμήνου θα «επηρεαστούν αρνητικά» από τις αυξημένες προβλέψεις για επίλυση νομικών διαφορών. H ελβετική τράπεζα εκτιμούσε ότι μια επιβάρυνση σχεδόν 500 εκατ. ελβετικών φράγκων (545 εκατ. δολαρίων) αναμένεται να μηδενίσει τα κέρδη της H προειδοποίηση για την κερδοφορία ήρθε έπειτα από μια σειρά από σκάνδαλα που κλόνισαν την τράπεζα τα τελευταία χρόνια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ