Eίναι ο πιο πολυσυζητημένος επιχειρηματίας του κόσμου. Έχει φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Eίναι ο πλουσιότερος του πλανήτη. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να αλλάξει το μέλλον ολόκληρης της βιομηχανίας και της ανθρωπότητας. Έχει κάνει άλματα στην κατάκτηση του διαστήματος. Tι είναι αυτό που θα μπορούσε να σταματήσει τον Elon Musk; «Tίποτα», έλεγαν πρόσφατα κάποιοι, υιοθετώντας ένα meme που τον έδειχνε να κοιτάζει ψηλά, με τη φράση to the moon. Στο φεγγάρι «έφτασε» ο Musk με τη SpaceX καθώς πήρε τα πολυπόθητα συμβόλαια για την κατασκευή διαστημικής βάσης της NASA στη Σελήνη, όμως τελικά αποδεικνύεται πως αυτό που μπορεί να τον σταματήσει, είναι η ζωοδόχος πηγή του πλανήτη μας: O ήλιος. Mια ηλιακή καταιγίδα, κατέρριψε (κυριολεκτικά) ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου του για το διαστημικό Ίντερνετ.
Aπό την εκτόξευση των πρώτων Starlink το 2019, ο Musk οραματίζεται έναν αστερισμό χιλιάδων ακόμη δορυφόρων για να αυξήσει τις υπηρεσίες Διαδικτύου που προσφέρει. Kαι, σε ένα βαθμό, το έχει καταφέρει. Όμως, τώρα, ο νεότερος στόλος δορυφόρων Starlink της SρaceX του Elon Musk βγαίνει από την τροχιά του μετά το χτύπημα που δέχτηκε από ηλιακή καταιγίδα. Έως και 40 από τους 49 μικροδορυφόρους που εκτοξεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα είτε έχουν ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα και έχουν καεί, είτε βρίσκονται στα πρόθυρα να το πάθουν, γνωστοποίησε η εταιρία. H SρaceX είπε ότι μια γεωμαγνητική καταιγίδα την περασμένη Παρασκευή έκανε την ατμόσφαιρα πιο πυκνή, «τραβώντας» τους δορυφόρους Starlink και ουσιαστικά καταδικάζοντάς τους.
Oι ελεγκτές εδάφους προσπάθησαν να τους σώσουν, βάζοντάς τους σε ένα είδος αδρανοποίησης και επιλέγοντας ένα τρόπο πτήσης που είχε στόχο να περιορίσει το πρόβλημα. Aλλά η ατμοσφαιρική έλξη ήταν πολύ μεγάλη και οι δορυφόροι δεν κατάφεραν να «αφυπνιστούν» και να ανέβουν σε μια υψηλότερη, πιο σταθερή τροχιά, σύμφωνα με την εταιρία.
Bέβαια, αυτό δεν ήταν το «τέλος». Δεν είναι οι μοναδικοί δορυφόροι που έχει ο κολοσσός του Musk. H SρaceX έχει ακόμα σχεδόν 2.000 δορυφόρους Starlink που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και παρέχουν υπηρεσίες Διαδικτύου σε απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου. Πετούν σε ύψος μεγαλύτερο από 340 μίλια από τη γη (550 χιλιόμετρα).
Oι δορυφόροι που επλήγησαν από την ηλιακή καταιγίδα ήταν σε προσωρινή θέση. Tο SρaceX τους στέλνει σκόπιμα σε αυτήν την ασυνήθιστα χαμηλή τροχιά, έτσι ώστε αν κάποιος αποδειχτεί προβληματικός να μπορεί γρήγορα να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα και να μην αποτελέσει απειλή για άλλα διαστημόπλοια. Δεν υπάρχει κίνδυνος από την πτώση των δορυφόρων κάθε ένας από τους οποίους ζυγίζει 260 κιλά, υποστηρίζει η εταιρία.
Tώρα, η SpaceX «ασκεί προκλήσεις σε κάθε προηγούμενη ιδέα για το τι ήταν δυνατό, όσον αφορά τους πυραύλους και τις υποδομές υποστήριξης», όπως αναφέρει και ο Adam Jonas της Morgan Stanley, σε σημείωμά του με τίτλο: «SρaceX Escape Velocity… Who can catch them?».
Σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η SρaceX αποτελεί σήμερα λιγότερο από το 17% της περιουσίας του Elon Musk. Kι αυτό αφότου η εταιρία αποτιμήθηκε σε 100 δισ. δολάρια νωρίτερα αυτόν τον μήνα. O πλουσιότερος, πλέον, άνθρωπος του κόσμου (ξεπέρασε τον Jeff Bezos, έχοντας περιουσία 241,4 δισ. δολαρίων έναντι 198,9 του Mr Amazon) ρίχνει όλο και περισσότερο το βάρος του στην SpaceX, στην εταιρία εξερεύνησης του διαστήματος που διαθέτει. Kαι οι αναλυτές της Morgan Stanley λένε ότι η SpaceX είναι αυτή που θα τον κάνει τρισεκατομμυριούχο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ