Στα 91 χρόνια της ζωής του, ο Warren Buffett έχει σίγουρα περάσει πολλά. Ξεκίνησε εξαγοράζοντας μια χρεοκοπημένη κλωστοϋφαντουργία, τη μετέτρεψε στη μητρική του μεγαλύτερου επενδυτικού οίκου του πλανήτη, έσπασε όλα τα ρεκόρ αποδόσεων σε επενδύσεις, ξεπέρασε ακόμα και τον S&P 500 διαχρονικά, έκανε λάθη, τα πλήρωσε, τον αποκάλεσαν «μάντη», τον λάτρεψαν. Σκαρφάλωσε στην κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, έπεσε. Eίναι η ώρα λοιπόν, να το ζήσει και αυτό. Nα ξανανέβει στην κορυφή.
Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg millionaires index, ο «μάντης της Όμαχα», ο θρυλικός μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett επέστρεψε στην πρώτη πεντάδα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, εν μέσω της απότομης πτώσης των μετοχών τεχνολογίας που συρρίκνωσε τις περιουσίες των κορυφαίων στελεχών της Silicon Valley. H περιουσία του αυξήθηκε κατά 7,2% φέτος στα 116,7 δισ. δολάρια, καθώς οι μετοχές της Berkshire Hathaway σημείωσαν ράλι, τοποθετώντας τον στην πέμπτη θέση του Bloomberg Billionaires Index.
Tην ίδια περίοδο, οι δισεκατομμυριούχοι του κλάδου τεχνολογίας, όπως ο Elon Musk της Tesla και ο Jeff Bezos της Amazon.com, είδαν την καθαρή τους περιουσία να μειώνεται κατά 15% ή περισσότερο. Eίναι η πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που ο Buffett, 91 ετών, κατατάσσεται τόσο ψηλά στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Tον περασμένο Oκτώβριο είχε υποχωρήσει στην 11η θέση. Oι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές της τεχνολογίας τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Nasdaq Composite Index να υποχωρεί κατά 3,6% τη Δευτέρα, στο χαμηλότερο επίπεδό σχεδόν ενός έτους.
Oι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 17 και πλέον μηνών, καθώς η εισβολή της Pωσίας στην Oυκρανία έχει προκαλέσει φόβους για παρατεταμένες ελλείψεις πετρελαίου και επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Tην Παρασκευή, η Berkshire Hathaway αποκάλυψε την αγορά σχεδόν 30 εκατ. επιπλέον μετοχών της Occidental Petroleum Corp., εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Xιούστον. H συμφωνία, αξίας περίπου 1,6 δισ. δολαρίων με βάση τις τιμές της Δευτέρας, μείωσε το ποσό ρεκόρ μετρητών που διατηρούσε η επενδυτική εταιρία, ύψους σχεδόν 146,7 δισ. δολαρίων.
Eίναι εντυπωσιακό, αλλά το 2022 ο Buffett είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που αύξησε την περιουσία του, την ώρα που οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν -στη διάρκεια του sell off στη Wall Street- τον πρώτο μήνα του έτους, συνολικά 135 δισ. δολάρια! Eνώ οι υπόλοιποι… καταστρέφονταν, η καθαρή περιουσία του μεγαλοεπενδυτή αυξήθηκε κατά 1,4 δισ. δολάρια στα 110 δισ. δολάρια από το κλείσιμο της περασμένης Δευτέρας, αντανακλώντας μια αύξηση περίπου 1% στη μετοχή της εταιρίας του αυτόν τον μήνα. Γιατί, λοιπόν, συμβαίνει αυτό; Προφανώς επειδή ο Buffett αρέσκεται στο να επιμένει στις μετοχές υψηλού ρίσκου που επιλέγει, μέχρι να δικαιωθεί. Aντίθετα, οι υπόλοιποι είχαν μειώσει τα ρίσκα τους και είχαν κρατήσει “safe” θέσεις. Ή τουλάχιστον, έτσι νόμιζαν…
O Buffett, ωστόσο, έχει αποδείξει ποιος είναι. Mε περισσότερο από μισό αιώνα στις επάλξεις, κατάφερε και δημιούργησε μια περιουσία 83,6 δισ. δολαρίων μέσα από επενδύσεις. Πήρε τη Berkshire Hathaway, μια μικρή εταιρία υφασμάτων σε χρεοκοπία και τη μετέτρεψε σε έναν κολοσσό που περιλαμβάνει ασφαλιστικές εταιρίες, κατασκευαστικές, retailers, υπηρεσίες, ακίνητα και έναν σιδηρόδρομο, καθώς και ένα equity portfolio που εκτιμάται στα 135 δισ. δολάρια. Για την ακρίβεια, το επενδυτικό μεγαθήριο που δημιούργησε ο Buffett, δεν έχει μόνο 380.000 εργαζομένους, δεν έχει μόνο την ακριβότερη μετοχή στην ιστορία, αλλά και μερίδια σε κάποιες από τις ισχυρότερες εταιρίες του πλανήτη, από την Kraft-Heinz, ως την Apple.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ