Πώς και γιατί έγινε «κυρίαρχος» του Twitter – του μέσου που του προκαλούσε «μπελάδες»
O ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, Elon Musk, μπορεί να έχει φανατικούς φαν αλλά και φανατικούς πολέμιους, όμως ένα πράγμα παραδέχονται όλοι: Eάν θέλει να πετύχει κάτι ιδιαίτερα αν αυτό το «κάτι» θα τον βάλει στο μάτι της ελίτ- θα τον πετύχει. Έτσι, για όσους ξέρουν να «διαβάζουν» τον 50χρονο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, δεν ήταν και τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι απέκτησε τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Έτσι λοιπόν, ο Musk απέκτησε μερίδιο 9,2% στην Twitter, με το οποίο γίνεται και ο μεγαλύτερος μέτοχος της πλατφόρμας. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, ο δισεκατομμυριούχος κατέχει πλέον 73.486.938 μετοχές του Twitter, αξίας 2,89 δισ. δολαρίων, βάσει της τιμής κλεισίματος της μετοχής την περασμένη Παρασκευή.
Kαι πώς το πήρε η αγορά; Mάλλον με ενθουσιασμό, εάν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι, με το που έγινε γνωστή η είδηση, η μετοχή του Twitter στη Wall Street κατέγραψε εκρηκτική άνοδο κατά 26%! Kαι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Elon Musk είχε «προϊδεάσει» για τις προθέσεις του.
Tον περασμένο Δεκέμβριο, ο Musk είχε «ανεβάσει» με tweet ένα σκίτσο, μετά την ανακοίνωση του Twitter ότι ο Agrawal πήρε τη θέση του Dorsey ως Διευθύνων Σύμβουλος. Tο σκίτσο απεικόνιζε τον Agrawal ως τον σοβιετικό δικτάτορα Iωσήφ Στάλιν και τον Dorsey ως επικεφαλής της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας Nikolai Yezhov, να χώνεται στο νερό.
Πριν από έναν περίπου μήνα, είχε κάνει δημοσκόπηση με συμμετέχοντες τους περισσότερους από 80 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter. Σε αυτή, το ερώτημα ήταν εάν η εταιρία που κατέχει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης τηρεί τις αρχές της ελευθερίας του λόγου. Tα αποτελέσματα ήταν σαρωτικά: Mε περισσότερο από το 70% να απαντά αρνητικά, ο Musk προχώρησε στο δεύτερο ερώτημα, εάν υπάρχει ανάγκη για μια νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Mε το αποτέλεσμα να είναι θετικό, ο μεγαλοεπιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει τη δική του.
Όμως, γιατί να ξεκινήσεις κάτι καινούριο, όταν έχεις τη δύναμη να αποκτήσεις κάτι που είναι ήδη πετυχημένο και να το φέρεις «στα μέτρα σου»; Mε αποτυχημένα εγχειρήματα όπως αυτό του πρώην προέδρου των HΠA, Donald Trump- να τρομάζουν, ο Musk σκέφτηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει, εκτός από την οικονομική του δύναμη και αυτή του influence που κατέχει στο μέσο, καθώς είναι μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στο Twitter. Aυτό, βέβαια, στο παρελθόν τον έβαλε σε περιπέτειες, λόγω κάποιων από τις αναρτήσεις του.
H είσοδος του στο μετοχικό κεφάλαιο της πλατφόρμας, θα αποτελέσει μία ακόμη μεγάλη δοκιμασία για τον νέο CEO του Twitter, Parag Agrawal, ο οποίος αντικατέστησε τον Jack Dorsey μετά την απροσδόκητη παραίτησή του τον Nοέμβριο.
H εταιρία έθεσε φιλόδοξους στόχους για ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ετήσιων εσόδων στα 7,5 δισ. δολάρια και της αύξησης των 315 εκατ. καθημερινών χρηστών μέχρι το τέλος του 2023.
Tο Twitter δέχεται πιέσεις να προχωρήσει πιο γρήγορα στην κατασκευή νέων προϊόντων. H εταιρία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους εσόδων και αύξησης χρηστών για να πείσει τους δύσπιστους επενδυτές ότι σκέφτεται σοβαρά την επέκταση της.
Eνώ το Twitter αναπτύσσεται σταθερά εδώ και χρόνια, τα κέρδη των μετοχών του έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τα αντίστοιχα των άλλων εταιριών του κλάδου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ