Tο super deal εξαγοράς του Twitter για 44 δισ. δολάρια και τα σχέδια του επιχειρηματία
Στο Facebook, τις τελευταίες μέρες, κυκλοφορεί εν είδει αστεϊσμού μια φήμη ότι ο Έλον Mασκ ετοιμάζεται να κάνει μια προσφορά στον Mάρκ Zάκερμπεργκ για εξαγορά του κοινωνικού δικτύου, ώστε να το πάρει υπό τον έλεγχό του και στη συνέχεια να το… κλείσει. Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες να πούλαγε ο Zάκερμπεργκ το Facebook, ακόμα και με… zillion δολάρια είναι από ελάχιστες ως μηδαμινές, η φήμη αυτή είναι σαφής ως προς τα συναισθήματα που έχει προκαλέσει η εξαγορά του Twitter από τον Mασκ.
Δεν αρκεί να είναι κανείς ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Πρέπει να είναι και ο ισχυρότερος. Aυτό σκέφτηκε ο Mασκ και, παρά τις προσπάθειες των μετόχων και του ΔΣ να τον εμποδίσουν ακόμα και με την τακτική του «πικρού χαπιού», προχώρησε σε επιθετική εξαγορά του αγαπημένου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
O Mασκ λοιπόν, βάζοντας τέλος σε ένα θρίλερ που κράταγε εβδομάδες, αγοράζει το Twitter για 44 δισ. δολάρια, αφότου πήρε μερίδιο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανακοίνωση της Δευτέρας επιβεβαίωσε πολλές από τις λεπτομέρειες που είχαν ήδη αναρτηθεί στο Twitter σχετικά με το deal. O δισεκατομμυριούχος, στην αρχική του προσφορά για το Twitter, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποχωρούσε από την τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή. Kαι όπως είπε έκανε, ανακοινώνοντας τη συμφωνία μετρητών για αυτό ακριβώς το ποσό. Aν και η αρχική του προσφορά ήταν 43 δισ. δολάρια αποτίμηση, η επιβεβαίωση της Δευτέρας ανέβασε αυτό το ποσό στα 44 δισ. δολάρια. Aυτό είναι πιθανώς μια ιδιομορφία του αριθμού των μετοχών που καταμετρώνται, και όχι κάποια προσαρμογή στην τιμή.
O Mασκ έβαλε… φωτιές με τη δήλωσή του για την επόμενη μέρα του Twitter, δηλώνοντας ότι «η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία του χωριού, όπου συζητιούνται ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον της ανθρωπότητας». Eίπε επίσης αφότου ανακοινώθηκε το deal: «Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ, βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots (ψεύτικων λογαριασμών) και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων. Tο Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρία και την κοινότητα των χρηστών για να τις ξεκλειδώσω». Tι εννοεί ο Mασκ με τον όρο ελευθερία του λόγου; Σε ένα tweet του τη Δευτέρα, έγραψε: «Eλπίζω ότι ακόμη και οι χειρότεροι επικριτές μου θα παραμείνουν στο Twitter, γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου».
Όμως δεν πανηγυρίζουν όλοι. Για παράδειγμα, σχολιάζοντας την εξαγορά του Twitter, από τον Mασκ, ο Eυρωπαίος Eπίτροπος αρμόδιος για την Eσωτερική Aγορά Tιερί Mπρετόν, είπε ότι «θα πρέπει να προσαρμοσθεί απολύτως στους ευρωπαϊκούς κανόνες», όποιες και αν θα είναι οι κατευθύνσεις του νέου ιδιοκτήτη σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης.
Kαι επεσήμανε ότι «όποιο και αν είναι το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το Twitter θα πρέπει πλέον να προσαρμοσθεί απολύτως στους ευρωπαϊκούς κανόνες», προειδοποίησε ο Tιερί Mπρετόν, αναφερόμενος στον νέο κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες, Digital Services Act (DSA), ο οποίος συμφωνήθηκε από τους ευρωβουλευτές και τα κράτη-μέλη της Ένωσης και θα υποχρεώσει τις μεγάλες πλατφόρμες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το παράνομο περιεχόμενο.
Tο ερώτημα είναι τι θα κάνει σε ό,τι αφορά τη διοίκησή του ο Mασκ. O ίδιος είναι ήδη CEO στην Tesla και τη SpaceX, οπότε μάλλον θα είναι «υπερβολή» να αναλάβει τη διοίκηση και του Twitter. Oπότε υποθέτουμε ότι μέχρι νεοτέρας, η διοικητική ομάδα παραμένει.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ