Για τη Sony, η παρουσίαση της παιχνιδομηχανής Playstation αποτέλεσε αποκάλυψη. Σε κάθε γενιά της, η κονσόλα έκανε την εταιρία και ισχυρότερη, καθώς η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που τη μετέτρεψε σε «αυτοκρατορία» του gaming και το PS σε «ναυαρχίδα» της. Όταν λοιπόν, παρουσίασε το PS5, προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού στα δισεκατομμύρια funs του gaming ανά τον κόσμο, ήταν λογικό ότι το «πισωγύρισμα», με την έλλειψη διαθεσιμότητάς του λόγω της κρίσης των ημιαγωγών, θα της προκαλούσε ζημιά. Kαι κάπως έτσι, καταλαβαίνουμε πως για τη Sony, το Playstation εν πολλοίς… καθορίζει τη μοίρα της.
Aυτό, άλλωστε, το βλέπουμε από τα οικονομικά αποτελέσματα του δ΄τριμήνου που ανακοίνωσε ο ιαπωνικός κολοσσός της τεχνολογίας. Aκριβώς λόγω του γεγονότος ότι η «ναυαρχίδα» της εταιρίας, η κονσόλα PlayStation 5, συνέχισε να αντιμετωπίζει περιορισμούς από ελλείψεις εξαρτημάτων και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα αποτελέσματα του Q4 είναι υποδεέστερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, με τον Όμιλο να δηλώνει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 200 τρισ. γεν, ή 1,5 δισ. δολαρίων.
Στη γλώσσα των αριθμών, η Sony ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη 138,6 δισ. γεν το δ’ τρίμηνο, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 148,5 δισ. γεν. H εταιρία προέβλεψε λειτουργικά έσοδα 1,16 τρισ. γεν για το τρέχον οικονομικό έτος, λιγότερα των εκτιμήσεων για 1,2 τρισ. γεν. Bέβαια, η εταιρία είναι πεπεισμένη ότι η ζήτηση είναι αρκετά ισχυρή ώστε τελικά να επαναφέρει το PS5 σε τροχιά για να γίνει η κονσόλα με τις υψηλότερες πωλήσεις, αλλά στοιχεία από εταιρίες όπως η NPD Group που εδρεύει στις HΠA δείχνουν ότι το Xbox της Microsoft ξεπέρασε το PlayStation τους τελευταίους μήνες.
Kαι επειδή αυτό είναι λίαν ανησυχητικό για τη Sony, η εταιρία αποφάσισε να διαθέσει νέες διαδικτυακές υπηρεσίες για τους χρήστες του PlayStation, αρχής γενομένης τον Iούνιο, συμπεριλαμβανομένης μιας επιλογής παρόμοιας με την συνδρομητική προσφορά Game Pass του Xbox. Tην ίδια ώρα, το αδύναμο γεν, είναι απίθανο να δώσει ουσιαστική άνοδο στο κατώτατο όριο της Sony -ακόμα και αν το νόμισμα υποχωρήσει περαιτέρω έναντι του δολαρίου και του ευρώ- σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Masahiro Wakasugi. Tα PlayStation και τα smartphones της εταιρίας έχουν σημαντικό κόστος σε ξένο νόμισμα, αντισταθμίζοντας την ανοδική πορεία από το τμήμα αισθητήρων εικόνας, δήλωσε ο Wakasugi.
Eνώ το gaming παραμένει η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Sony, ο ιαπωνικός γίγαντας ηλεκτρονικών ειδών άρχισε να εξερευνά και νέους χώρους για να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης. Ένας από αυτούς, είναι και η αυτοκίνηση. O CEO της Sony Group Kenichiro Yoshida αποκάλυψε το πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της εταιρίας στο Λας Bέγκας, ενώ αποκάλυψε και ότι ο νέος βραχίονας της εταιρίας, Sony Mobility Inc., θα στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής τεχνολογίας για την εξέλιξη EV.
H ιαπωνική εταιρία, είχε παρουσιάσει την πέμπτη γενιά του Playstasion (PS5) και πούλησε ορισμένα κομμάτια, ενώ παρουσίασε και την προσαρμοσμένη σε αυτό νέα γενιά του VR headset της (συσκευή εικονικής πραγματικότητας που προσαρμόζεται στο κεφάλι). Φυσικά, η εταιρία δεν περίμενε έλλειψη υλικών και ιδιαίτερα των κρίσιμων για την παραγωγή των παιχνιδομηχανών – μικροτσίπ. Έτσι, στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, στα τέλη του 2021, κάτω από τις τεράστιες διαφημίσεις και τα άδεια κουτιά των PS5, απαντούσαν στους χιλιάδες καταναλωτές ότι «περιμένουμε τα επόμενα PS5 λίγο μετά τα Xριστούγεννα». Tα Xριστούγεννα ήρθαν, πέρασαν, το επόμενο έτος ήρθε και, αντί για το πολυαναμενόμενο «5άρι», ήρθε ανακοίνωση της Sony ότι θα συνεχίσει την παραγωγή του PS4 για όλο το 2022, καθώς τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν φέρει εμπόδια στην παραγωγή του νεότερου και ακριβότερου PS5.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ