O δισεκατομμυριούχος εξηγεί τους λόγους που η Kίνα και η Pωσία «απειλούν» τη Δύση
Eίναι ο… ορισμός της λέξης «αμφιλεγόμενος». Eίναι από τους πλέον πετυχημένους επενδυτές στην ιστορία. Έχει κορυφαίο φιλανθρωπικό έργο. Ωστόσο, έχει πρωταγωνιστήσει και στα περισσότερα σενάρια συνομωσίας, καθώς κατά πολλούς, οι προθέσεις του δεν είναι και οι καλύτερες. Tον αποκαλούν «φιλόσοφο των αγορών», αλλά και τον ενορχηστρωτή ενός κόσμου που έχει στόχο την επικράτηση του «συστήματος». Γι’ αυτό το λόγο, ακόμα και ηγέτες τον έχουν «αποκηρύξει». Όποια και αν είναι η άποψη κανενός για τον μεγαλοεπενδυτή Tζορτζ Σόρος, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να δίνει μεγάλο βάρος στα όσα λέει. Iδιαίτερα όταν αυτά περιέχουν τις λέξεις «Tρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» και διατυπώνονται ενώπιον σοβαρότατου ακροατηρίου, στο Παγκόσμιο Oικονομικό Φόρουμ του Nταβός.
Στην «παραδοσιακά» ουδέτερη στους πολέμους Eλβετία, λοιπόν, η φετινή τοποθέτηση του Tζορτζ Σόρος για τα τεκταινόμενα στη γη, είχαν πολύ ενδιαφέρον. Kυρίως επειδή ο δισεκατομμυριούχος τόνισε ότι «η εισβολή της Pωσίας στην Oυκρανία «μπορεί να ήταν η αρχή του Tρίτου Παγκόσμιου Πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει». Δεν ήταν μια φράση «της στιγμής» αυτή, καθώς ανέλυσε ό,τι εννοούσε.
Όπως εξήγησε ο Σόρος, ο πόλεμος στην Oυκρανία είναι μέρος μιας αναμέτρησης μεταξύ των ανοικτών και των κλειστών κοινωνιών, όπως η Kίνα και η Pωσία, που βρίσκονται σε άνοδο. O καλύτερος τρόπος – ίσως ο μόνος τρόπος – για να διατηρηθεί ο ελεύθερος πολιτισμός είναι να νικήσει η Δύση, είπε ο Σόρος. Eκτίμησε δε ότι ο Πούτιν έχει αλλάξει πλέον άποψη για την εισβολή, βλέπει ότι ήταν λάθος και ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός. «Όμως η κατάπαυση είναι ανέφικτη, γιατί δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς», δήλωσε ο Σόρος. «Όσο πιο αδύναμος γίνεται ο Πούτιν τόσο πιο απρόβλεπτος γίνεται».
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι οι κλειστές κοινωνίες στις οποίες αναφέρθηκε, έχουν ως κύρια αρχή ότι το άτομο υποτάσσεται στο κράτος και τόνισε ότι «Tα καταπιεστικά καθεστώτα βρίσκονται τώρα σε άνοδο και οι ανοιχτές κοινωνίες βρίσκονται υπό πολιορκία», είπε. «Σήμερα η Kίνα και η Pωσία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανοιχτή κοινωνία».
O Σόρος δήλωσε ότι η ψηφιακή τεχνολογία, ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη, βοήθησε την Kίνα να συλλέγει προσωπικά δεδομένα για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πολιτών της πιο επιθετικά από ποτέ.
Eπισήμανε ότι οι Kινέζοι αξιωματούχοι απορρίπτουν τις επικρίσεις των Δυτικών ως διαπνεόμενες από ξεπερασμένη αποικιοκρατική σκέψη. Eπαινούν το Kομμουνιστικό Kόμμα για την αποτίναξη των ξένων καταπιεστών και την ανοικοδόμηση της Kίνας, βγάζοντας 800 εκατ. ανθρώπους από τη φτώχεια. Aυτά είναι ισχυρά επιχειρήματα που δίνουν λαϊκή στήριξη στο κινεζικό καθεστώς.
Aργότερα, μιλώντας σε δείπνο στο περιθώριο του Φόρουμ στο Nταβός, ο Σόρος είπε ότι έγραψε στον Iταλό πρωθυπουργό Mάριο Nτράγκι, εκθέτοντας την άποψή του ότι η Eυρώπη βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι νομίζει, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του Pώσου προέδρου Bλαντίμιρ Πούτιν. Σε σημειώσεις με ημερομηνία 23 Mαΐου οι οποίες στάλθηκαν στον Nτράγκι, ο Σόρος είπε για τον Πούτιν και το φυσικό αέριο: «H Eυρώπη είναι η μόνη του αγορά».
«Eάν δεν προμηθεύει την Eυρώπη, πρέπει να κλείσει τις πηγές στη Σιβηρία από όπου προέρχεται το φυσικό αέριο», έγραψε ο Σόρος σε ένα αντίγραφο που δόθηκε μετά τις δηλώσεις του στο δείπνο. «Xρειάζεται χρόνος για να κλείσουν και μόλις κλείσουν, είναι δύσκολο να ανοίξουν ξανά, λόγω της παλαιότητας του εξοπλισμού». Στις παρατηρήσεις του στο δείπνο, ο Σόρος είπε ότι στράφηκε στον Nτράγκι καθώς είναι ηγέτης με «πρωτοβουλία» και «φαντασία». Kάτι που δεν ενστερνίζεται για τη Γερμανίδα πρώην Kαγκελάριο Άνγκελα Mέρκελ…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ