Διευρύνεται ο πόλεμος του φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία διακόπτει τις ροές του καυσίμου σε όλο και περισσότερες χώρες, σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις. Μετά τις ενεργειακές εταιρείες της Ολλανδίας και της Δανίας, η Gazprom αιφνιδίασε χθες τις αγορές όταν διέκοψε ξαφνικά ένα μικρό συμβόλαιο με ενεργειακή εταιρεία, μέσω του οποίου παρείχε αέριο στη Γερμανία. Πρόκειται για το συμβόλαιο που είχε με τη Shell Energy Europe και αφορούσε παροχή έως και 1,2 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως αερίου στη Γερμανία.
Αυτός ο όγκος αερίου αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,8% του καυσίμου που παρέχει η Ρωσία στην Ε.Ε. – με στοιχεία του περασμένου έτους. Μέσα στη χθεσινή ημέρα ο ρωσικός κολοσσός διέκοψε την παροχή του καυσίμου σε δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, με δεύτερη την Orsted της Δανίας, που έχει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για την παροχή 20 τεραβατωρών ετησίως. Ο όγκος αυτός ενέργειας αντιστοιχεί σε 1,9 δισ. κ.βμ. ετησίως. Πρόκειται για ένα μικρό τμήμα των εισαγωγών αερίου της Ε.Ε., αλλά αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% των 24 τεραβατωρών που εισήγαγε η Δανία το περασμένο έτος.
Από την Τρίτη έχει, άλλωστε, διακόψει τις ροές αερίου προς την ολλανδική ενεργειακή GasTerra BV. Κοινός παρονομαστής ανάμεσα στις τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες δεν ήταν παρά η άρνησή τους να συμμορφωθούν με το αίτημα του Κρεμλίνου να πληρώνουν εφεξής σε ρούβλια, ως εταιρείες «χωρών εχθρικών προς τη Ρωσία». Εχουν, άλλωστε, διακοπεί οι ροές φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία της γειτονικής προς τη Ρωσία χώρας αποφάσισε να υποβάλει αίτημα προσχώρησης στη βορειοατλαντική συμμαχία. Ακόμη πιο πριν προηγήθηκε, άλλωστε, η διακοπή της προσφοράς προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία επειδή συντάχθηκαν με τις κυρώσεις και γενικότερα με τη στάση της Ε.Ε.
Μετά την Ολλανδία και τη Δανία διέκοψε και ένα μικρό συμβόλαιο με τη Shell Energy Europe, μέσω του οποίου παρείχε αέριο στη Γερμανία.
Παράλληλα, πάντως, η γερμανική εταιρεία που εισάγει το περισσότερο ρωσικό αέριο, η Uniper, εξακολουθεί να συνεργάζεται με την Gazprom και να τροφοδοτείται από αυτήν. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την ιταλική Eni SpA, καθώς οι δύο αυτές εταιρείες έσπευσαν να βρουν τρόπους για να ανταποκριθούν στο ρωσικό αίτημα για πληρωμές σε ρούβλια και να εξασφαλίσουν έτσι την παροχή αερίου.