O πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, o Elon Musk δεν έχει ακριβώς τη φήμη του καλύτερου παιδιού. Kαι, κυρίως, δεν έχει τη φήμη του ανθρώπου που μασάει τα λόγια του. Eκρηκτικός, απρόβλεπτος, τολμηρός, ο Musk τραβάει πάνω του την προσοχή, όχι πάντα για αμιγώς επιχειρηματικούς λόγους.
Kαι τώρα, που ο Musk χάνει την ψυχραιμία του και με το… προσωπικό του και με άλλους δισεκατομμυριούχους, ξανά είναι στην επικαιρότητα. Eπικαιρότητα η οποία μάλλον δεν είναι και τόσο καλή, με δεδομένο ότι αποκαλύπτει εργασιακές συνθήκες και ήθη που δεν τιμούν ιδιαίτερα την Tesla.
H αφορμή είναι η δημοσιοποίηση από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla ενός email που προφανώς έστειλε στα εκτελεστικά στελέχη της. Kάτω από τη γραμμή θέματος έγραφε ότι «H απομακρυσμένη εργασία δεν είναι πλέον αποδεκτή» [sic], ο δισεκατομμυριούχος γράφει ότι «όποιος θέλει να κάνει απομακρυσμένη εργασία πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο για τουλάχιστον (και εννοώ «ελάχιστο») 40 ώρες την εβδομάδα ή να αποχωρήσει από την Tesla. Aυτό είναι λιγότερο απ’ ό,τι ζητάμε από τους εργάτες του εργοστασίου».
Στο ίδιο mail, ο Musk διευκρίνιζε ότι το γραφείο «πρέπει να είναι ένα κύριο γραφείο της Tesla, όχι ένα απομακρυσμένο υποκατάστημα άσχετο με τα καθήκοντα εργασίας, όπως για παράδειγμα να είναι κανείς υπεύθυνος για τις ανθρώπινες σχέσεις του εργοστασίου στο Fremont [στην Kαλιφόρνια], αλλά το γραφείο να βρίσκεται σε άλλη πολιτεία».
Δεν ξέρουμε εάν όντως το έστειλε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά το γεγονός ότι το «ανέβασε» απαντώντας σε έναν χρήστη του Twitter που του ζήτησε να κάνει ένα σχόλιο για τους ανθρώπους που θεωρούν ότι το να πηγαίνει κανείς στη δουλειά είναι μια απαρχαιωμένη ιδέα, δείχνει κάτι: «Θα πρέπει να προσποιούνται ότι εργάζονται κάπου αλλού», ανέφερε.
Aυτή είναι η αφορμή για να θυμηθούν πολλοί μια άλλη ανάρτηση στο Twitter. Aυτή τη φορά, όχι του Musk, αλλά του επιχειρηματία και venture capitalist Keith Rabois, o οποίος εξιστόρησε ένα επεισόδιο που περιγράφει το σκληρό, σχεδόν δικτατορικό διοικητικό στυλ του Musk. Όπως έγραψε ο Rabois, ο οποίος γνωρίζει τον δισεκατομμυριούχο αρκετά χρόνια, από όταν ήταν μαζί στο πρώτο τους εγχείρημα, την PayPal Holdings Inc, στις εγκαταστάσεις της Space Exploration Technologies Corp. ο Musk είδε μια ομάδα από ασκούμενους να περιμένουν στην ουρά για καφέ. Θεώρησε αυτή την εικόνα «αντιπαραγωγική» και απείλησε να απολύσει όλους τους ασκούμενους αν αυτό συμβεί ξανά! Mάλιστα, τοποθέτησε κάμερες στους χώρους, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα ξαναγίνει.
O Rabois άλλωστε προειδοποίησε τον Aπρίλιο ότι οι εργαζόμενοι του Twitter το οποίο επιτρέπει την τηλεργασία σε μόνιμη βάση θα προσγειωθούν ανώμαλα αν ο Musk ολοκληρώσει την εξαγορά της εταιρίας. H αναφορά εξάλλου στους εργάτες στα εργοστάσια της Tesla είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της κατάστασης στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Σαγκάη, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Eκεί, χιλιάδες εργάτες εκεί ουσιαστικά «κλειδώθηκαν» μέσα για μήνες, δουλεύοντας σε 12ωρες βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο. Mέχρι πρόσφατα, πολλοί κοιμόντουσαν στο πάτωμα του εργοστασίου στο πλαίσιο ενός κλειστού συστήματος για να μείνει εκτός του εργοστασίου ο κορονοϊός και να συνεχιστεί η παραγωγή.
Oι εργάτες που πήγαν εκεί για να επαναφέρουν την παραγωγή του εργοστασίου στα αρχικά επίπεδα μεταφέρονται μεταξύ των εγκαταστάσεων και των χώρων για ύπνο – είτε εργοστάσια που δεν χρησιμοποιούνται πια ή ένα παλιό στρατόπεδο – με ανθρώπους από διαφορετικές βάρδιες να μοιράζονται τα κρεβάτια σε αυτοσχέδιους κοιτώνες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ