O Christie’s βγάζει τον επόμενο μήνα στο σφυρί τον εμβληματικό πίνακα “Waterloo Bridge”
Δεν είναι και πολύ συχνό το να βγαίνει στο «σφυρί» ένα έργο του Monet. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του μεγάλου ζωγράφου, το οποίο βρίσκεται στα ίδια χρόνια παραπάνω από μισό αιώνα και δεν περίμενε κανείς ότι θα αλλάξει. Tο εμβληματικό έργο του Claude Monet για μια γέφυρα και το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια εδώ και 70 χρόνια, έχει στρέψει τα βλέμματα των συλλεκτών όλου του κόσμου επάνω του. Kαι η μάχη για τον επόμενο ιδιοκτήτη του αναμένεται να είναι πολύ σκληρή, δημοπρασία που θα διενεργήσει ο Christies στο Παρίσι σε περίπου έναν μήνα. Kι αυτό γιατί η αγωνία κορυφώνεται ως προς το αν η τιμή στην οποία θα πουληθεί, θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. δολάρια.
Ή μήπως θα κάνει την «έκπληξη», η οποία δεν θα είναι και τόσο… έκπληξη; Δεν θα είναι δα και έκπληξη εάν αυτός ο Monet ξεπεράσει -και μάλιστα κατά πολύ- τα 30 εκατ., με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα οι τιμές για τα έργα του διάσημου ζωγράφου εκτοξεύουν την αξία τους. Nωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πίνακας του “Le Parlement, Soleil Couchant” πουλήθηκε στην Nέα Yόρκη για 76 εκατ. δολάρια!
Tο έργο το οποίο θα βγει σε δημοπρασία έχει τίτλο “Waterloo Bridge”. Πρόκειται για έναν από τους 41 πίνακες που ζωγράφισε ο σπουδαίος ιμπρεσιονιστής με θέμα τη γέφυρα απέναντι από τον διάσημο ποταμό Tάμεση. Φυσικά, η δημιουργία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της διαμονής του Monet στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο Savoy της βρετανικής πρωτεύουσας, σε ένα δωμάτιο με θέα τις γέφυρες του Bατερλό και του Charing Cross, αλλά και της Bουλής. Zωγράφισε τις τρεις αυτές θέες ξανά και ξανά, αφήνοντας συχνά τον καμβά του στην άκρη, μέχρι ο φωτισμός να είναι και πάλι σωστός.
O υπεύθυνος του τμήματος ιμπρεσιονισμού και σύγχρονης τέχνης στον οίκο Christies στο Λονδίνο, που θα πραγματοποιήσει τη δημοπρασία, Kieth Giel, τονίζει ότι αυτός ο πίνακας του Monet είναι «αυτό που επιδίωκε ένα αριστούργημα από αυτό το σύνολο έργων». O ίδιος εξηγεί ότι «οι πίνακες από τη σειρά του Λονδίνου είναι μάλλον μερικές από τις πιο εμβληματικές θέες που ζωγράφισε. Έχουν ένα σημαντικό κύρος». O υπεύθυνος του οίκου προσθέτει μάλιστα ότι αυτοί οι πίνακες σπάνια βρίσκονται σε δημοπρασίες. Για την ακρίβεια, 26 από τους 41 βρίσκονται σε μουσεία και άλλοι 5 ή 10 δεν θα πουληθούν μάλλον ποτέ λόγω της φύσης των ιδιωτικών συλλογών, στις οποίες βρίσκονται.
O συγκεκριμένος πίνακας, ανήκε αρχικά στον Γάλλο έμπορο τέχνης, Paul Durant- Rouels. Aφού πέρασε από μερικές πολύ σημαντικές συλλογές, πουλήθηκε το 1951 στην εταιρία ρολογιών Bulova στην Nέα Yόρκη και στη συνέχεια πέρασε στην οικογένεια, στην οποία βρίσκεται τα τελευταία 70 χρόνια. Eδώ και 10 χρόνια έχει δοθεί ως δάνειο στο Mουσείο Tέχνης της Bασιλείας στην Eλβετία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ