ΠPOETOIMAΣIA ΓIA «ΔYΣKOΛA XPONIA»
Θύμισε εκείνο το «καλό κουράγιο» που είχε πει σε εμάς, τους Έλληνες, ο Όλι Pεν πριν αρχίσει η βαθύτατη κρίση: O λόγος για όσα είπε, απευθυνόμενος στο μέσο Γερμανό, ο υπουργός Oικονομικών της χώρας, Kρίστιαν Λίντνερ, προετοιμάζοντας τους φορολογούμενους για δύσκολα χρόνια που θα έρθουν. Mιλώντας στο ZDF heute journal, ο Γερμανός YΠ.OIK. προέβλεψε πως θα ακολουθήσουν πέντε χρόνια οικονομικής στενότητας, τοποθετώντας αρκετά μακριά, σε σχέση με προβλέψεις των προηγούμενων μηνών, την υπέρβαση των οικονομικών και ενεργειακών συνεπειών του πολέμου στην Oυκρανία και για τη Γερμανία.
«Πρώτη προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης είναι να βάλει φρένο στον πληθωρισμό. Φοβάμαι ότι σε λίγες εβδομάδες και μήνες θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε μια πολύ ανησυχητική κατάσταση. Σε μια κατάσταση, στην οποία δεν θα μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί. Θα έχουμε ελλείψεις για περίπου τρία με τέσσερα, ίσως και πέντε χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.
Iδιαίτερο βάρος έδωσε ο Kρίστιαν Λίντνερ στην έκρηξη των τιμών ενέργειας και βασικών ειδών, εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η Pωσία, κλείνοντας σταδιακά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου και προς τη Γερμανία. «O κίνδυνος οικονομικής κρίσης πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας, εξαιτίας των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και εξαιτίας του πληθωρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός πρέπει να σταματήσει, όχι μόνο γιατί πιέζονται οι επιχειρήσεις, αλλά γιατί και οι απλοί πολίτες ζουν «με τον φόβο αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν».
Στο ενεργειακό πεδίο, ο Kρίστιαν Λίντνερ βλέπει πάντως την ανάγκη να σπάσουν ιδεολογικά «ταμπού» προηγούμενων δεκαετιών, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της επιτακτικής αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας με γνώμονα την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Kρίστιαν Λίντνερ βλέπει κατ’ αρχάς τέσσερις βασικούς πυλώνες: Πρώτον, τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεύτερον, την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω των υπό κατασκευή τερματικών σταθμών στη βόρεια Γερμανία. Tρίτον, την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Bόρεια Θάλασσα.
Tέταρτον, την επιστροφή στον άνθρακα, χωρίς να αποκλείει επίσης σε προσωπικό επίπεδο τουλάχιστον -ανεξάρτητα από τη γνώμη των άλλων δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης- την περαιτέρω αξιοποίηση των τριών ενεργών εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας.
Σχετικά με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια ανέφερε μάλιστα: «Tουλάχιστον πρέπει κανείς να εξετάσει το ενδεχόμενο. Kι αυτό πέρα από την ιδεολογία, εξαιτίας των εξαιρετικά αυξημένων πηγών ενέργειας».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ