Η πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει ανατρέψει την κατάταξη των 100 πιο πολύτιμων εισηγμένων εταιρειών.
Η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco εκτόπισε την Apple στη δεύτερη θέση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με μελέτη της ελεγκτικής και συμβουλευτικής εταιρείας EY, αναφέρει η Handelsblatt. Η χρηματιστηριακή αναταραχή έπληξε ιδιαίτερα σκληρά τις εταιρείες τεχνολογίας, ενώ οι εταιρείες ενέργειας γνώρισαν μια αναγέννηση. Για πρώτη φορά από την έναρξη των ερευνών της ΕΥ το 2006, οι γερμανικές εταιρείες δεν εκπροσωπούνται πλέον στις 100 πρώτες θέσεις.
Με χρηματιστηριακή αξία 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 2,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ) στις 30 Ιουνίου 2022, η Saudi Aramco ήταν η πιο ακριβή εταιρεία στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο τεχνολογικός γίγαντας Apple, ο οποίος βρέθηκε στην κορυφή των 100 κορυφαίων στο τέλος του 2021, ήρθε δεύτερος με 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η διολίσθηση των τιμών στα χρηματιστήρια του κόσμου εξαφάνισε αξία τρισεκατομμυρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022. Μόνο η κεφαλαιοποίηση της αγοράς – η αξία των μετοχών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο – των 100 ακριβότερων εταιρειών μειώθηκε κατά 17%, ή 6,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε περίπου 29,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η χρηματιστηριακή αξία των μακροχρόνια ευνοημένων τεχνολογικών εταιρειών υποχώρησε κατά 28% σε σύγκριση με το τέλος του 2021 (ημερομηνία αποκοπής: 31.12.2021). Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις 100 κορυφαίες εταιρείες αύξησαν την αγοραία αξία τους κατά 19%, κόντρα στην τάση.
Οι αμερικανικές εταιρείες κυριαρχούν
“Πρόσφατα, οι επενδυτές επικεντρώνονται περισσότερο στην κερδοφορία παρά στην ανάπτυξη”, εξήγησε ο Henrik Ahlers, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Γερμανίας. “Το χρήμα δεν είναι πλέον τόσο χαλαρό, οι απαιτήσεις από τις εταιρείες-στόχους και τους χρηματοοικονομικούς δείκτες τους αυξάνονται”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αμερικανικές εταιρείες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κατάταξη. Στην πρώτη δεκάδα κατά την ημερομηνία αναφοράς περιλαμβάνονται η Microsoft, η μητρική εταιρεία Alphabet της Google, η Amazon, η Tesla, η επενδυτική εταιρεία Berkshire Hathaway, η ασφαλιστική εταιρεία υγείας Unitedhealth, ο όμιλος φαρμακευτικών και καταναλωτικών αγαθών Johnson & Johnson και ο όμιλος Facebook Meta.
Η πιο πολύτιμη ευρωπαϊκή εταιρεία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους ήταν ο ελβετικός όμιλος τροφίμων Nestlé στην 20ή θέση. Η πιο πολύτιμη γερμανική εταιρεία ήταν ο πάροχος λογισμικού SAP στην 113η θέση, η Deutsche Telekom στην 120η θέση.
Ο Ahlers αναμένει ότι η ώθηση της ψηφιοποίησης που προκλήθηκε από την πανδημία Corona θα έχει αποφασιστικό αντίκτυπο στην οικονομία και τις χρηματιστηριακές αγορές τα επόμενα χρόνια. Η Ευρώπη και η Γερμανία είναι αδύναμες από αυτή την άποψη. Από τις 23 τεχνολογικές εταιρείες που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη 100άδα, οι 17 έχουν την έδρα τους στη Βόρεια Αμερική, τέσσερις στην Ασία και μόνο δύο στην Ευρώπη.
Η τάση της ψηφιοποίησης ειδικότερα έχει προκαλέσει τη συρρίκνωση της βαρύτητας της Ευρώπης στα παγκόσμια χρηματιστήρια τα τελευταία χρόνια. Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση στα τέλη του 2007, 46 από τις 100 πολυτιμότερες εταιρείες παγκοσμίως προέρχονταν από την Ευρώπη. Η βαρύτητα της Γερμανίας έχει μειωθεί σημαντικά: στα τέλη του 2007, επτά γερμανικές εταιρείες βρίσκονταν ακόμη μεταξύ των 100 πολυτιμότερων- στα τέλη του 2021, ήταν μόνο δύο εταιρείες- πιο πρόσφατα, καμία εταιρεία δεν μπήκε στην πρώτη κατηγορία.