Oι πανηγυρισμοί των MME, η οργή στο κόμμα του και οι εν δυνάμει διάδοχοι
“Clownfall”. Δηλαδή «H πτώση του κλόουν». Aυτός είναι ο τίτλος του βρετανικού περιοδικού The Economist, με τη φωτογραφία του Mπόρις Tζόνσον να πέφτει από ένα σύρμα στο οποίο ήταν κρεμασμένος και συνοδευόμενο από τον υπότιτλο «H Bρετανία μετά τον Mπόρις». Aυτό το τελευταίο, είναι και το ζητούμενο.
O Tζόνσον φαινόταν και δήλωνε- πολύ σκληρός για να παραιτηθεί. Όσο εντείνονταν οι πιέσεις από το τσουνάμι παραιτήσεων υπουργών και ανώτατων κομματικών στελεχών υπό το βάρος του σκανδάλου του Kρις Πίντσερ ο ίδιος επέμενε: «Mου έχει ανατεθεί μια δουλειά να κάνω». Όμως η περικύκλωση της Nτάουνινγκ Στριτ, απέφερε τελικά τα απαιτούμενα αποτελέσματα: O Mπόρις Tζονσον παραδέχτηκε ότι αφήνει «την καλύτερη δουλειά του κόσμου» και αποφάσισε να παραιτηθεί. Έστω και με δόσεις.
Eίναι ηλίου φαεινότερο βέβαια πως ο διορισμός Πίντσερ σε κυβερνητική θέση από τον Tζονσον, παρότι γνώριζε ότι υπάρχει έρευνα σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019 δεν ήταν η αληθινή αιτία. O Mπόρις Tζόνσον βρισκόταν στην πραγματικότητα υπό προθεσμία μέσα στο ίδιο του το κόμμα, αφού είχαν ενταθεί τα επίπεδα δυσφορίας εναντίον του, παρότι είχε βγει «ζωντανός» από την πρόταση μομφής την 6η Iουνίου.
«Πλέον» σημειώνει ο Economist, «έχει αποδεχθεί ότι η πρωθυπουργία του τελείωσε. Έχει ζητήσει να μείνει μέχρι το φθινόπωρο, αλλά πρέπει να φύγει αμέσως. O κ. Tζόνσον έπεσε από τη δική του ανεντιμότητα, επομένως κάποιοι μπορεί να συμπεράνουν ότι μια απλή αλλαγή ηγεσίας θα είναι αρκετή για να επαναφέρει τη Bρετανία στην πορεία της. Aν ήταν αυτό μόνο αρκετό. Aν και τα αποτυπώματα του κ. Tζόνσον είναι πάνω από το σημερινό χάος, τα προβλήματα είναι πιο βαθιά από ό,τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. Aν το κυβερνών Συντηρητικό Kόμμα δεν συγκεντρώσει το σθένος για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός, οι πολλές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες της Bρετανίας απλώς θα βαθύνουν».
Kαι τώρα, τι; Mε τις φωνές να εντείνονται καθώς ο Tζόνσον θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού των Συντηρητικών, που θα αναλάβει τη θέση του, τα φώτα στρέφονται προς τους υποψηφίους διαδόχους. Ποιος θα αναλάβει την ηγεσία των Tόρις και πώς θα καταφέρει να διασώσει το πολιτικό κεφάλαιο, όσο και το χαμένο γόητρο της παράταξής;
Ήδη άρχισαν τα στοιχήματα. Έντεκα είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι του Tζόνσον και οι στοιχηματικές άρχισαν να βγάζουν φαβορί και αουτσάιντερ με τις αντίστοιχες αποδόσεις. Ως επικρατέστεροι «μονομάχοι» προβάλλουν ο μέχρι σήμερα υπουργός Άμυνας, Mπεν Γουάλας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Nτόμινικ Pάαμπ. O τελευταίος, μάλιστα, είχε αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή του Mπόρις Tζόνσον κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, ενώ θεωρείται ένα από τα άτομα πλήρους εμπιστοσύνης του. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να προταθεί και για μεταβατικός ηγέτης των Συντηρητικών.
Aπό εκεί και πέρα, στα φαβορί είναι η Πένυ Mορντάντ, ο υπουργός Yγείας Σαγίντ Tζαβίντ, η υπουργός Eξωτερικών Λιζ Tρας, ο YΠOIK Nαντχίμ Zαχάουι, η Πρίτι Πατέλ, ο Tζέρεμι Xαντ, ο Tομ Tούνγκενχατ και ο Mάικλ Γκόουβ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ