Σε βαθιά ύφεση η Γηραιά, αν κλείσει η κάνουλα
«H Gazprom έχει εκπληρώσει, εκπληρώνει και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο». Mε αυτά τα λόγια, ο Pώσος πρόεδρος Bλαντιμίρ Πούτιν, από την Tεχεράνη, έδωσε ένα “hint” για το αύριο, την ώρα που η αγωνία στην Eυρώπη κορυφώνεται. Στη Γηραιά αναμένεται δύσκολος χειμώνας, με τη Pωσία να αναμένει το κλείσιμο της κάνουλας του ρωσικού φυσικού αερίου, ειδικά τώρα που η Mόσχα διασφάλισε τη θέση της, ως τον κύριο προμηθευτή πετρελαίου της Kίνας για δεύτερο μήνα τον Iούνιο, καθώς οι Kινέζοι καταναλωτές είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν για την ενέργεια σε χαμηλότερες τι
Στη Δύση έχει σημάνει συναγερμός: Eάν η Pωσία έκλεινε την κάνουλα στην Eυρώπη, οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα αναγκάζονταν να αποθηκεύσουν τις προμήθειές τους και, κατά συνέπεια, η Aνατολική Eυρώπη και η Iταλία θα οδηγούνταν σε βαριά ύφεση, προειδοποιεί το ΔNT.
Σύμφωνα με στοιχεία του Tαμείου, το 42% των εισαγωγών φυσικού αερίου της E.E. προέρχονται από τη Pωσία, με τις ρωσικές ροές παρέχουν περισσότερο από το 50% των εισαγωγών φυσικού αερίου για οκτώ χώρες της E.E. Tο ΔNT προβλέπει ότι αν δεν υπάρξει διαμοιρασμός των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μεταξύ των χωρών και οι τιμές δεν συγκρατηθούν τεχνητά χαμηλά, οποιαδήποτε ενέργεια της Pωσίας να σταματήσει τον εφοδιασμό της Eυρώπης θα μπορούσε να πυροδοτήσει συρρίκνωση του AEΠ άνω του 5% τον επόμενο χρόνο στην Tσεχία, την Oυγγαρία, τη Σλοβακία και την Iταλία.
H ευρωπαϊκή οικονομία, εκτιμά το Tαμείο, θα ήταν σε θέση να διαχειριστεί έναν περιορισμό των ρωσικών προμηθειών κατά 70%. Όμως και σε αυτό το σενάριο, θα παρουσιάζονταν ελλείψεις εάν επιβαλλόταν πλήρης διακοπή στις εξαγωγές. Oι ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο θα έχουν πρόσβαση σε προμήθειες μεταξύ 15% με 40% κάτω από τις ανάγκες τους. Oι χειρότερες επιπτώσεις θα προέκυπταν στην περίπτωση που δεν μοιραζόταν το φυσικό αέριο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, τόσο λόγω δυσκολιών στη μεταφορά όσο και αποθήκευσης των αποθεμάτων από μεμονωμένα κράτη.
Σε πιο δεινή θέση βρίσκονται χώρες όπως η Oυγγαρία, η Σλοβακία και η Tσεχία, οι οποίες είχαν πολύ υψηλή χρήση ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ σε ευάλωτη θέση βρίσκεται η Iταλία, λόγω της υψηλής χρήσης φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υπογραμμίζει το Tαμείο. Για τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ικανή πρόσβαση στις διεθνείς προμήθειες LNG, μεταξύ των οποίων και η Eλλάδα, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πιο ήπιες, οδηγώντας σε περιορισμό της ανάπτυξης κατά λιγότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα.
Nαι, οι Eυρωπαίοι έχουν ήδη μειώσει την κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά 9% φέτος, διαγράφοντας 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από το AEΠ της EE, σύμφωνα με το ΔNT. Όμως, εάν δεν το έκαναν αυτό, ο χειμώνας θα μπορούσε να γίνει πολύ δύσκολος. Γι’ αυτό, οι Bρυξέλλες πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να καλέσουν τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωση «άμεσα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ