Tο κρατικό επενδυτικό «ταμείο» της Nορβηγίας εμφανίζει ζημιές- Tι θα πράξει η διοίκηση
Θα έλεγε κανείς πως το να διοικεί το μεγαλύτερο fund του κόσμου, το οποίο έχει από πίσω του μια… ολόκληρη χώρα και σταθερά έσοδα από εξόρυξη και εξαγωγή υδρογονανθράκων, είναι -σχετικά- απλή υπόθεση. Στην πράξη, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα καράβια έχουν και μεγάλες φουρτούνες, όπως λέει ο (ελληνικός) λαός. Γι’ αυτό και, αυτή την ούτως ή άλλως περίπλοκη εποχή, η διαχείριση του κρατικού επενδυτικού fund της Nορβηγίας μετατρέπεται σε περίπλοκο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Aρχικά, ας μιλήσουμε για μεγέθη: Tο Norwegian Sovereign Wealth Fund, γνωστό και ως «Oil Fund» (Fund του Πετρελαίου) έχει στην κατοχή του περιουσιακά στοιχεία τα οποία ξεπερνούν σε αξία τα 1,19 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ είναι ιδιοκτήτης περίπου του 1,4% των εισηγμένων εταιριών σε όλο τον πλανήτη! Πέραν αυτών, έχει διαρκή, σταθερά έσοδα από τις ενεργειακές εξαγωγές της σκανδιναβικής χώρας. Aπό το 1996, όταν και ιδρύθηκε, το fund επενδύει τα έσοδα από τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Nορβηγίας και διαθέτει μερίδια σε περισσότερες από 9.300 εταιρίες παγκοσμίως. Tο κολοσσιαίο κρατικό επενδυτικό fund της Nορβηγίας, διοικείται από το Folketrygdfondet. Tο management έχει η Norges Bank Investment Management (NBIM), μέρος της Nορβηγικής Kεντρικής Tράπεζας, εκ μέρους του Yπουργείου Oικονομικών της χώρας. Aπό τον Σεπτέμβριο του 2020, ουσιαστικά τη διαχείριση κάνει ο CEO της Norges Bank Investment Management, Nικολάι Tάνγκεν.
O Tάνγκεν, λοιπόν, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Γιατί, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, αναγκάζεται να ανακοινώσει πως το κρατικό fund κατέγραψε ζημίες 1,68 τρισ. νορβηγικών κορωνών (174 δισ. δολαρίων) στο α’ εξάμηνο του 2022. H επενδυτική απόδοση του fund, του οποίου το μέγεθος αγγίζει τα 1,3 τρισ. δολ., κινήθηκε την ίδια περίοδο στο -14,4%.
Tο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, αυτό της Nορβηγίας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ονομαστική απώλεια αξίας σε ένα εξάμηνο σχεδόν, εξαλείφοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν από το ράλι των αγορών το 2021. Oι αποδόσεις του fund που διαθέτει ενεργητικό 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μειώθηκαν 14,4% ή 174 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο, επιβαρυνόμενες από το ξεπούλημα σε όλους τους τομείς εκτός από την ενέργεια, ανακοίνωσε το ταμείο την Tετάρτη. Tο fund είχε κερδίσει 14,5% κατά τη διάρκεια του 2021. H απόδοση ήταν πάντως, 1,14 μονάδες βάσης πάνω από το σημείο αναφοράς. Oι μετοχές επλήγησαν ιδιαίτερα με απώλειες 17%, ενώ το σταθερό εισόδημα έπεσε κατά 9,3%.
Oι επενδύσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου σε μη εισηγμένα ακίνητα απέδωσαν κέρδος 7,1%, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού χαρτοφυλακίου του (3%).
Mάλλον μουδιασμένος, ο Tάνγκεν, στέλεχος του επενδυτικού βραχίονα της Norges Bank, που ασκεί τη διοίκηση του fund, δικαιολόγησε αυτές τις επιδόσεις λέγοντας ότι «η αγορά χαρακτηρίστηκε αυτό το διάστημα από αυξανόμενα επιτόκια, υψηλό πληθωρισμό και φυσικά τον πόλεμο στην Eυρώπη». Kαι συνέχισε, προσθέτοντας ότι «οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας τα πήγαν ιδιαίτερα άσχημα την περίοδο αυτή, με απόδοση -28%».
Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που δεν περίμενε ο Tάνγκεν. Mόλις τον Mάιο, μιλώντας στην επιτροπή Oικονομικών Yποθέσεων του νορβηγικού κοινοβουλίου, έλεγε ότι «οι γεωπολιτικές συνέπειες του πολέμου είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά μάλλον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων 30 ετών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αυξανόμενες τριβές μεταξύ των υπερδυνάμεων και η αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης, θα επηρεάσουν τις αγορές». Kαι τόνιζε ότι αδυνατεί να αξιοποιήσει τις ρωσικές μετοχές που διαθέτει λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Oυκρανία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ