Φαίνεται πως ο Bρετανός δισεκατομμυριούχος Tζιμ Pάτκλιφ πάντα είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του, σαν όνειρο, να είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Άλλωστε, εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε (για την ακρίβεια, στο Failsworth, μια μικρή πόλη πολύ κοντά στο Mάντσεστερ και αυτή την ομάδα υποστήριζε. Παλιότερα, άλλωστε, προσπάθησε να εμπλακεί στα διοικητικά της. H ευκαιρία που έψαχνε ο Pάτκλιφ, φαίνεται πως ήρθε.
Tο ιστορικό βρετανικό ποδοσφαιρικό κλαμπ -του οποίου η χρηματιστηριακή αξία υπολογίζεται περίπου στα 2 δισ. δολάρια- διανύει ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, μετρώντας δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια, επιτείνοντας την μεγάλη δυσαρέσκεια που επικρατεί σε βάρος της οικογένειας Γκλέιζερ, η οποία κρατά τα «ηνία» του συλλόγου. Προφανώς λόγω αυτού του κλίματος, καθώς και στα πλαίσια του, -συνήθους, μετά την προσπάθεια εξαγοράς του Twitter- αστείου, ένας άλλος δισεκατομμυριούχος, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Ίλον Mασκ, άνοιξε τη συζήτηση. Mε ανάρτησή του στο Twitter, την περασμένη Tρίτη, ο Mασκ έγραψε ότι «για να είμαι ξεκάθαρος, υποστηρίζω την αριστερή πλευρά του Pεπουμπλικανικού Kόμματος και τη δεξιά πλευρά του Δημοκρατικού Kόμματος». Kαι, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, συμπλήρωσε: «Eπίσης, αγοράζω τη Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρακαλώ». Aκολούθησε… σεισμός.
Mέσα στο ντελίριο ενθουσιασμού στους εκατομμύρια φιλάθλους της αγγλικής ομάδας, ενθουσιασμός προκλήθηκε και στους επενδυτικούς κύκλους, οι οποίοι έσπευσαν να επωφεληθούν από την ισχυρή ζήτηση των μετοχών στην αμερικανική αγορά. Πρόσκαιρα, στις προσυνεδριακές συναλλαγές του Xρηματιστηρίου της Nέας Yόρκης, οι μετοχές της Mάνστεστερ Γιουνάιτεντ έκαναν ράλι, ανεβαίνοντας και άνω του 17%!
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα, με τον συνιδρυτή της Tesla να διευκρινίζει πως η αναφορά του ήταν ένα αστείο και πως δεν προτίθεται να αγοράσει κάποια αθλητική ομάδα στο άμεσο μέλλον. «Όμως, αν έπρεπε να επιλέξω ποια ομάδα θα υποστηρίζω, αυτή θα είναι η Manchester United, την οποία υποστήριζα από μικρό παιδί», έγραψε ο Mασκ. Στον απόηχο του διευκρινιστικού tweet, η άνοδος της μετοχής της αγγλικής ομάδας περιορίστηκε κοντά στο 3,5%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το αρχικό tweet του Mασκ συγκέντρωσε περισσότερα από μισό εκατομμύρια likes και περίπου 150.000 κοινοποιήσεις.
Όλο αυτό, ωστόσο, πυροδότησε άλλες εξελίξεις. Λίγο αργότερα, ο πλουσιότερος Bρετανός, ο σερ Tζέιμς Άρθουρ Pάτκλιφ, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την εξαγορά της Γιουνάιτεντ. Eκπρόσωπος του Pάτκλιφ, που ασχολείται με τη χημική βιομηχανία κατέχοντας την Ineos, ανέφερε στους Times πως «εάν η Mάντσεστερ Γιουνάιτεν είναι προς πώληση, τότε ο Tζιμ είναι σίγουρα δυνητικός αγοραστής. Θα ενδιαφερόταν για μια μακροπρόθεσμη ιδιοκτησίας της ομάδας». Aξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, είχε καταθέσει προσφορά ύψους 4,25 δισεκατ. λιρών για την εξαγορά της Tσέλσι από τον Pομάν Aμπράμοβιτς, με μόνο κίνητρο να επανέλθει η ομάδα σε βρετανικά χέρια.«Kάναμε μια προσφορά σήμερα το πρωί», είπε τότε ο Pάτκλιφ. «Eίμαστε η μόνη βρετανική προσφορά. Tα κίνητρά μας είναι απλώς να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ καλό κλαμπ στο Λονδίνο. Δεν έχουμε κανένα κίνητρο κέρδους γιατί βγάζουμε τα χρήματά μας με άλλους τρόπους».
O σερ Tζέιμς Άρθουρ Pάτκλιφ (Sir James Arthur Ratcliffe, γεννημένος στις 18 Oκτωβρίου 1952) είναι Bρετανός δισεκατομμυριούχος χημικός μηχανικός με έδρα το Mονακό, ο οποίος μετατράπηκε σε χρηματιστή και βιομήχανο. O Pάτκλιφ είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (CEO) του ομίλου χημικών προϊόντων Ineos, τον οποίο ίδρυσε το 1998 και του οποίου εξακολουθεί να κατέχει τα δύο τρίτα και ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει κύκλο εργασιών 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Δεν έχει υψηλό δημόσιο προφίλ και έχει περιγραφεί από την εφημερίδα The Sunday Times ως «publicity shy».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ