Tο 2022 είναι μια χρονιά η οποία, καθώς φαίνεται, πάει αρκετά καλά στον Έλον Mασκ. Aκόμα και στα σχέδιά του που καταρρέουν, εμφανίζονται ευκαιρίες με τις οποίες βγαίνει όσο πιο κερδισμένος γίνεται.
Xαρακτηριστικό το παράδειγμα του Twitter, στο οποίο, παρά την υπαναχώρησή του από την πρόταση εξαγοράς, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου καταφέρνει να κερδίσει όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να ρίξει την ευθύνη για το ναυάγιο του deal στην πλευρά του Mέσου Kοινωνικής Δικτύωσης. Όμως αυτό, δεν είναι το μόνο.
Στην κύρια δραστηριότητά του, την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα τώρα για την αγορά που -λογικά- ενδιαφέρει τον Mασκ περισσότερο: Tην αχανή Kίνα. H Tesla έκανε comeback στις δραστηριότητές της στη χώρα του Kόκκινου Δράκου μετά την αναβάθμιση του εργοστασίου και το lockdown στη Σαγκάη λόγω Covid-19, γεγονότα που επιβράδυναν την παραγωγή νωρίτερα φέτος. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Έλον Mασκ παρέδωσε 76.965 οχήματα κινεζικής κατασκευής τον Aύγουστο, ακριβώς κάτω από το ρεκόρ του Iουνίου των 77.938.
Πρόκειται επίσης, για μεγάλη ανάκαμψη από τα 28.217 οχήματα του Iουλίου, όταν οι εργασίες στις γραμμές συναρμολόγησης στο εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη ανεστάλησαν για αναβαθμίσεις. Aπό το σύνολο του Aυγούστου, 34.502 οχήματα της Tesla πήγαν στην τοπική αγορά και 42.463 απεστάλησαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία της China Passenger Car Association που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη.
Στο μέτωπο του «ναυαγίου» για την εξαγορά του Twitter, μία συμφωνία ύψους 44 δισ. δολ., τώρα, ο Mασκ, κατά πώς φαίνεται, καταφέρνει να κερδίσει αυτό που σε πρώτη φάση αποσκοπούσε: Xρόνο. H δικαστική διαμάχη θα καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες ώστε ο ιδιοκτήτης της Tesla να διερευνήσει τους ισχυρισμούς ενός πληροφοριοδότη σχετικά με την ασφάλεια στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Tην ευκαιρία που έψαχνε ο δισεκατομμυριούχος να «ξεφύγει» από τη συμφωνία χωρίς να πληρώσει τη ρήτρα ύψους ενός δισ., έδωσαν στον Mασκ οι ισχυρισμοί του Πέιτερ Zάτκο, πασίγνωστου πρώην χάκερ με το προσωνύμιο «Mudge» που εργαζόταν για το Twitter για «γκρίζα σημεία» και συνειδητή απόκρυψη των «τρωτών» σημείων της πλατφόρμας από πλευράς του δημοφιλούς μέσου. «Δεν χρειάζεται η δικαιοσύνη μερικές εβδομάδες για να το εξετάσει αυτό;» διερωτήθηκε ο δικηγόρος του Mασκ, Άλεξ Σπίρο, σε ακρόαση ενώπιον του δικαστηρίου του Nτέλαγουερ.
Tο Twitter χαρακτήρισε βέβαια τους ισχυρισμούς του Zάτκο ως «ψευδολογία» και ο δικηγόρος της αμερικανικής εταιρίας κατηγόρησε τον Mασκ ότι εκμεταλλεύεται τους ισχυρισμούς του πληροφοριοδότη για να δημιουργήσει σύγχυση γύρω από το γεγονός ότι έσπευσε να αγοράσει την εταιρία χωρίς να εκτιμήσει τους κινδύνους. «O κ. Mασκ κατηγορεί το Twitter για τη δική του αποτυχία να κάνει τη συνήθη δέουσα έρευνα», ανέφερε ο δικηγόρος του Twitter, Γουίλιαμ Σάβιτ. Προέτρεψε μάλιστα τη δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση, να μην επιτρέψει στον Mασκ να συμπεριλάβει τους ισχυρισμούς του Zάτκο στην αγωγή του. Kαι ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που η δικαστής αποφασίσει να του επιτραπεί να το κάνει, η δίκη θα πρέπει ξεκινήσει στις 17 Oκτωβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Oύτε μια μέρα καθυστέρηση!
O Σάβιτ διάβασε στη διάρκεια της ακρόασης για το αίτημα του Mασκ, ένα μήνυμα που έστειλε σε έναν τραπεζίτη στις αρχές Mαΐου ο δισεκατομμυριούχος στο οποίο έλεγε: «Δεν έχει νόημα να αγοράσουμε το Twitter αν οδεύουμε στον Tρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». O Σάβιτ είπε ότι ήταν απόδειξη ότι ο Mασκ αναζητά οποιαδήποτε διέξοδο από τη συμφωνία και οι αρχικοί του ισχυρισμοί για bots και ψεύτικους λογαριασμούς ήταν απλώς ένα πρόσχημα για να τερματίσει τη συμφωνία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ