Η γερμανική κυβέρνηση μπλόκαρε την Τετάρτη τις μελλοντικές κινεζικές επενδύσεις σε δύο εντόπιες εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών, με τη δικαιολογία πως οι κινήσεις προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια και τη ροή ευαίσθητης τεχνολογικής τεχνογνωσίας προς το Πεκίνο.
Η κυβέρνηση είπε ότι είχε ασκήσει βέτο στην εξαγορά του εργοστασίου τσιπ της εταιρείας Elmos με έδρα το Ντόρτμουντ από τη Silex, μια σουηδική εταιρεία που είναι θυγατρική του κινεζικού ομίλου Sai Microelectronics.
Το Βερολίνο μπλόκαρε επίσης τις επενδύσεις στην ERS Electronic, η οποία εδρεύει στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Reuters. Εκπρόσωπος της ERS Electronic είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πώληση της εταιρείας, αλλά υπήρχε διερεύνηση της πιθανότητας να λάβει η εταιρεία μια επένδυση από κινεζική εταιρεία private equity.
Οι αποφάσεις ήρθαν σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Πεκίνου χαρακτηρίζονται από αυξημένη ευαισθησία.
Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος επισκέφθηκε την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, προσπαθεί να εξισορροπήσει μεταξύ της επαυξημένης προσπάθειας για πρόσβαση ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά και της αναγκαίας αντιμετώπισης των ανησυχιών που αφορούν την ασφάλεια και τη μείωση της εμπορικής εξάρτησης της Γερμανίας από την Κίνα.
Αναθεωρεί την πολιτική της έναντι της Κίνας, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η οποία αποκάλυψε τη μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο. “Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τις εξαγορές εταιρειών, όταν πρόκειται για σημαντικές υποδομές ή όταν υπάρχει κίνδυνος να ρέει η τεχνολογία σε αγοραστές από χώρες εκτός ΕΕ”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δήλωσή του.
“Ειδικά στον τομέα των ημιαγωγών, είναι σημαντικό για εμάς να προστατεύσουμε την τεχνολογική και οικονομική κυριαρχία της Γερμανίας και της Ευρώπης. Φυσικά, η Γερμανία είναι και θα παραμείνει ανοιχτή επενδυτική τοποθεσία, αλλά δεν είμαστε ούτε αφελείς”.
Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με την εταιρεία Elmos για σχόλιο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι το Πεκίνο επιθυμεί ένα δίκαιο και ανοιχτό περιβάλλον για τις κινεζικές επενδύσεις.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την απόφαση, ο Χάμπεκ είπε ότι η Κίνα κάνει “μια σκόπιμη, στρατηγική προσέγγιση για να επηρεάσει τόσο τον τομέα ανακάλυψης γνώσης όσο και αυτόν του ελέγχου παραγωγής, ιδιαίτερα στον κλάδο της κατασκευής ημιαγωγών και μικροτσίπ”.
Ο Σολτς νωρίτερα είχε προωθήσει μια απόφαση να επιτραπεί στην Κίνα να αγοράσει ένα μειοψηφικό μερίδιο σε τερματικό σταθμό στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας παρά την αντίθεση από το εσωτερικό του συνασπισμού του. Αυτή η απόφαση είχε πυροδοτήσει μια οργισμένη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προειδοποίησε ότι η επένδυση ενίσχυσε δυσανάλογα τη στρατηγική επιρροή της Κίνας. Η Κίνα είχε προηγουμένως απορρίψει τέτοιες ανησυχίες.
Ο Σολτς έχει ταχθεί ενάντια σε οποιαδήποτε αποσύνδεση από την Κίνα ή αποπαγκοσμιοποίηση γενικά, ενώ τονίζει επίσης την ανάγκη για τη Γερμανία να διαφοροποιήσει το εμπόριο της στην Ασία και να λάβει περισσότερο υπόψη τις στρατηγικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές της συναλλαγές.
Αν και είπε ότι δεν γνώριζε τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές επενδύσεις σε Elmos και ERS, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian είπε ότι το Πεκίνο είχε ενθαρρύνει τις εταιρείες του να πραγματοποιήσουν επενδυτική συνεργασία στο εξωτερικό: “Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα πρέπει να παρέχουν ένα δίκαιο, ανοιχτό και αμερόληπτο περιβάλλον αγοράς για την κανονική λειτουργία των κινεζικών επιχειρήσεων και να απέχουν από την πολιτικοποίηση της κανονικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, για να μην αναφέρουμε τον προστατευτισμό για λόγους εθνικής ασφάλειας”, είπε ο Zhao.