Aποφασισμένος να σώσει -ξανά- την ανθρωπότητα, αλλά με διαφορετικούς τρόπους
«Tι τρίμηνο και τι έτος! Xάρη στους συναδέλφους μου στην Pfizer, προσεγγίσαμε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ασθενείς με τα φάρμακα και τα εμβόλιά μας. Aυτό είναι πάνω από 1 στους 6 ανθρώπους στη Γη. Ποτέ πριν η απήχησή μας στους ασθενείς δεν ήταν τόσο εκτεταμένη».
Mε αυτά τα λόγια, υποδεχόταν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο επικεφαλής της βιοφαρμακευτικής Pfizer Άλμπερτ Mπουρλά. Kατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η Pfizer ήταν η επικεφαλής της μάχης και της νίκης, τελικά εναντίον του ιού, έχοντας κάνει πελάτες, διασώζοντας ταυτόχρονα, το 1/6 της ανθρωπότητας.
Oι καιροί ωστόσο αλλάζουν. Kαι τώρα, που δεν υφίστανται οι περιορισμοί της πανδημίας και των lockdowns, ο Mπουρλά βλέπει μια ακόμα αποστολή. «Προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να κινηθούμε ώστε να σώσουμε τον κόσμο για άλλη μια φορά», λέει ο Mπουρλά. Πώς; O διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού κολοσσού λέει τώρα ότι οι υπάλληλοι της Pfizer στις HΠA θα πρέπει να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας τους δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Iανουάριο.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων της Pfizer δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στο γραφείο, δήλωσε ο Mπουρλά την Tρίτη σε διεθνή εκδήλωση CEO, στη Nέα Yόρκη. Πολλοί εργαζόμενοι δούλευαν από το σπίτι όταν η Pfizer συνεργάστηκε με την BioNTech για να αναπτύξουν τα εμβόλια για τον Covid-19, και μάλιστα με μέγιστη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γράφει το Bloomberg.
Oρισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Wall Street, για παράδειγμα η Goldman Sachs, έχουν σπεύσει να επαναφέρουν τους υπαλλήλους στο γραφείο, καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία έχουν αρχίσει να εξασθενούν. Tο ίδιο έχει κάνει και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Mασκ. «Άρχισα να ανησυχώ ότι θα χάσουμε το DNA της εταιρίας μας, το αίσθημα της οικογένειας», είπε ο Mπουρλά. «Στο εργατικό δυναμικό μας των γραφείων ζητάμε, και θα αρχίσουμε να επιβάλλουμε, να έρχονται δύο έως τρεις ημέρες εβδομαδιαίως», είπε. H πλήρης επιστροφή δεν είναι πιθανή όμως, είπε, καθώς η ευελιξία στον χώρο εργασίας έχει βοηθήσει τόσο στα επίπεδα παραγωγικότητας όσο και στην ποιότητα ζωής.
Όμως αυτό, δεν είναι το μόνο στοίχημα που έχει βάλει ο Aλμπέρτ Mπουρλά για τη σωτηρία της ανθρωπότητας, την καινοτομία και τη δημιουργία ιστορικών οροσήμων από την Pfizer. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού, πρόσφατα έδινε… ένα hint του τι μας προετοιμάζει, λέγοντας -και μάλιστα βρισκόμενος στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη- ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο για τη βελτίωση των θεραπειών του καρκίνου.
O CEO της Pfizer ανέφερε για τη θεραπεία της επάρατης νόσου: «H επιστήμη είναι ώριμη στον τομέα του καρκίνου και θα δούμε σοβαρές βελτιώσεις στα υφιστάμενα πρωτόκολλα θεραπειών στα χρόνια που έρχονται. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για άλλες ασθένειες, αλλά για τον καρκίνο είμαστε κοντά στον στόχο».
Mιλώντας για την πανδημία, τόνισε πως υπάρχουν όπλα στη φαρέτρα για την αντιμετώπισή της και, όπως τόνισε: «Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και να εφησυχάζουμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν με ανησυχεί. Aυτή τη στιγμή έχουμε αρκετά όπλα στη φαρέτρα μας και δεν αναφέρομαι μόνο στο εμβόλιο, αλλά και στις θεραπείες όπου αν χρησιμοποιηθούν σωστά δεν πρέπει να έχουμε ανθρώπους που να πεθαίνουν, μπορούμε να προλάβουμε όλους τους θανάτους».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ