O αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι πιθανώς μεγαλύτερος από το πραγματικό τους ύψος, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντέιλι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της στο Orange County Business Council της Καλιφόρνια, η Μέρι Ντέλι επισημαίνει ότι ορισμένοι ερευνητές εντόπισαν ότι “το επίπεδο χρηματοδοτικής σύσφιξης στην οικονομία είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που μας λέει το επιτόκιο”.
Σε σύγκριση με το τρέχον επιτόκιο, “οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενεργούν σαν να είναι περίπου 6%”, προσθέτει.
Και δεδομένου ότι οι αγορές έχουν τιμολογήσει ένα πλαίσιο νομισματικής πολιτικής που είναι πολύ πιο πέρα από εκείνο που έχει επιβάλει η Fed στην οικονομία μέχρι τώρα, η Μέρι Ντέιλ υποστήριξε ότι “θα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την επίγνωση του χάσματος αυτού μεταξύ του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων και της σύσφιξης στις χρηματοπιστωτικές αγορές”.
Αν αγνοηθεί, “αυξάνει τις πιθανότητες για υπερβολική σύσφιξη”.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται επί του παρόντος σε “μετρίως περιοριστικό” έδαφος και “υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει” για να βρεθεί η νομισματική πολιτική στο σωστό μέρος που θα μειώσει τον πληθωρισμό, ανέφερε η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο.
Σημειώνεται ότι η Μ. Ντέιλι δεν είναι επί του παρόντος μέλος με δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed που καθορίζει τα επιτόκια και η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε ακόμα μία αύξηση τον επόμενο μήνα, χωρίς να είναι γνωστό το μέγεθος της ωστόσο.
Η αξιωματούχος της Fed συντάχθηκε πάντως με τους συναδέλφους της που συνεχίζουν να εφιστούν την προσοχή για την ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 ετών.
Η ίδια επισήμανε ότι το επόμενο στάδιο για τη Fed θα είναι “από πολλές απόψεις πιο δύσκολο”. Όπως εξήγησε, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να “προσέξουν” τις επιλογές τους, καθώς “πολύ μικρή προσαρμογή θα αφήσει τον πληθωρισμό πολύ υψηλό, ενώ υπερβολική προσαρμογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άσκοπα οδυνηρή ύφεση”.
Ο κ. Ντέιλι είπε πάντως ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα πράγματα αλλάζουν με τον τρόπο που επιδιώκει η Fed, επισημαίνοντας τη μείωση των κενών θέσεων εργασίας και γενικότερα τη συγκράτηση του αριθμού των θέσεων εργασίας ως ενδείξεις για την απαραίτητη οικονομική επιβράδυνση.
“Αν και τα δεδομένα ενός μήνα δεν σημαίνουν νίκη, η τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό είχε ορισμένους ενθαρρυντικούς αριθμούς, συμπεριλαμβανομένης της πολυαναμενόμενης κάμψης στις τιμές των αγαθών”, ανέφερε.