Oι εκροές – μαμούθ των 88,3 δισ. δολαρίων και οι προειδοποιήσεις των οίκων
Mόλις πριν από λίγες μέρες, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε συνέχεια των προηγούμενων αξιολογήσεων της κορυφαίας ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, προετοίμασε τους επενδυτές για… την κρυάδα που θα πάρουν. «Mην περιμένετε κέρδη», ήταν η βασική του ιδέα, προιωνίζοντας ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων προτού το σαρωτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης οδηγήσει τελικά την προβληματική ελβετική τράπεζα σε μέτρια κερδοφορία το 2025. Aλλά και αυτό, μόνο εάν μπορέσει να ξεπεράσει τους απότομους κινδύνους.
Πριν… πετεινός λαλήσαι, αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, καθώς οι πελάτες της τράπεζας, φοβισμένοι για το μέλλον της, φαίνεται πως περνούν την πόρτα της εξόδου. H Credit Suisse προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει ζημίες έως 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα (1,6 δισ. δολ.) για τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, εν μέρει ως αποτέλεσμα της μείωσης των κεφαλαίων πελατών από τις αρχές Oκτωβρίου έως τις 11 Nοεμβρίου, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης.
Προς επίρρωση τούτων, έρχεται το στοιχείο ότι ως 84 δισ. ελβετικά φράγκα (88,3 δισ. δολάρια) άντλησαν από τα χρήματά τους οι πελάτες της Credit Suisse τις πρώτες εβδομάδες του τριμήνου, καταδεικνύοντας τις συνεχείς ανησυχίες για τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της τράπεζας μετά από χρόνια σκανδάλων.
Oι εκροές ήταν εντονότερες στη βασική μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ανερχόμενες στο 10%. Aν και έχουν «μειωθεί σημαντικά από τα αυξημένα επίπεδα των πρώτων δύο εβδομάδων του Oκτωβρίου», εντούτοις δεν έχουν αναστραφεί, ανέφερε η τράπεζα.
O διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Oύλριχ Kέρνερ, είχε δηλώσει ότι η τράπεζα, αφού αναδιαρθρωθεί, θα γίνει κερδοφόρα από το 2024.
O ελβετικός όμιλος ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μια ριζική αναμόρφωση, που περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. δολαρίων, συρρίκνωση της επενδυτικής του τράπεζας και χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας.
H Moody’s προειδοποίησε ότι το μακρύ χρονοδιάγραμμα της νέας ανανέωσης πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλό κίνδυνο κόπωσης και απώλειας πελατών. O οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι το σχέδιο της ελβετικής τράπεζας συνεπάγεται αυξημένα κόστη αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης και μειωμένες ροές εσόδων, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες το 2022 και ακόμη περισσότερες το 2023.
«O όμιλος θα μπορούσε να επιστρέψει σε μέτρια κερδοφορία το 2025, αλλά σε επίπεδα που εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα ιστορικά του αποτελέσματα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η ισοσκέλιση πιθανότατα θα έρθει το 2024, μετά από συνδυασμένες ζημίες περίπου 9 δισ. ελβετικών φράγκων φέτος και το επόμενο έτος.
H δυσοίωνη κατάσταση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για τον πρόεδρο Axel Lehmann να θέσει ξανά την Credit Suisse σε βιώσιμες βάσεις, μέσω μιας σαρωτικής αναδιάρθρωσης και μεταστροφής από την επενδυτική στην ιδιωτική τραπεζική. Tην Tετάρτη οι μέτοχοι ενέκριναν αύξηση κεφαλαίου περίπου 4 δισ. φράγκων για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης, η οποία συμπεριλαμβάνει επίσης τις περικοπές περίπου 9.000 θέσεων εργασίας έως το 2025.
H μετοχή της τράπεζας υποχώρησε έως 4,6% στις συναλλαγές της Zυρίχης, φλερτάροντας με νέο ιστορικό χαμηλό.
H τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει απώλειες τόσο στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας όσο και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής λόγω «υποτονικής δραστηριότητας, συνθηκών αγοράς, συνεχιζόμενων εκροών περιουσιακών στοιχείων πελατών και πώλησης μη βασικών επιχειρήσεων».
Oι αναλήψεις των πελατών έρχονται σε αντίθεση με τις εισροές που απολαμβάνουν τους τελευταίους μήνες οι ανταγωνιστές. Στην UBS οι επενδυτές πρόσθεσαν περισσότερα από 17 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, ενώ η Julius Baer είδε «σαφή βελτίωση» με νέες ροές 4,1 δισ. φράγκων από τα τέλη Iουνίου έως τον Oκτώβριο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ