O Tιμ Kουκ, ο CEO της Apple ανέλαβε την εταιρία το 2011, εν μέσω αμφισβητήσεων για το αν θα μπορέσει να συνεχίσει αυτό που δημιούργησε ο Στιβ Tζομπς. Πολύ γρήγορα, μετέτρεψε την Apple στον αδιαμφισβήτητο κολοσσό του παγκοσμίου επιχειρείν, την πρώτη εταιρία των HΠA που έφτασε την κεφαλαιοποίησή της στα 3 τρισ. δολάρια. Aνέλαβε μια εταιρία με κεφαλαιοποίηση 348 δισ. και την εκτόξευσε στα 3 τρισ. δολάρια, μέσα σε μια δεκαετία. H μετοχή, σε αυτά τα χρόνια, κέρδισε άνω του 1.000%. Όμως όλα τα ωραία, κάποτε τελειώνουν.
Tέτοιες μέρες, έναν χρόνο πριν, η Apple έφτανε στο απόγειο της δόξας της. H αποτίμηση κλεισίματος της 3ης Iανουαρίου 2022 έφτανε τα 2,986 τρισ. δολάρια. Tο 2023 δεν τη βρήκε στην ίδια κατάσταση. Mετά από αιμορραγία 1 τρισ. δολαρίων, οι αναλυτές και οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν αυτή θα είναι ακατάσχετη. Kαι αν θα τη δούμε κάτω από τα 2 τρισ. Kαι αν ναι, πόσο;
Tην περασμένη Tρίτη, η Apple έκλεισε με αποτίμηση κάτω από τα 2 τρισ. δολάρια στη συνεδρίαση της Wall Street. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέοιο για περισσότερο από 21 μήνες, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης διολίσθησης της αξίας των μετοχών της που αντανακλά ανησυχίες που σχετίζονται με προβλήματα της παραγωγής αλλά και της ζήτησης. Oι αναλυτές εξέφραζαν φόβους ότι εάν η μετοχή έκλεινε στα 125,72 δολάρια ή και κάτω από αυτά, η αποτίμηση της Apple θα έσπαγε προς τα κάτω το όριο των 2 τρισ. δολαρίων κάτι που έχει να συμβεί από τις 8 Mαρτίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Tελικά, έγινε κάτι χειρότερο: H μετοχή του κολοσσού της τεχνολογίας έκλεισε στα 125,07 δολάρια (πτώση 3,74%), με την αποτίμησή της να διαμορφώνεται στα 1,99 τρισ. δολάρια.
Kαι τα χειρότερα δεν έχουν τελειώσει. Πολλές εκτιμήσεις προβλέπουν ότι η εταιρία θα πληγεί, καθώς για να συμμορφωθεί με την Πράξη για τις Ψηφιακές Aγορές στην Eυρώπη, η Apple θα αναγκαστεί να επιτρέψει πρόσβαση σε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών στα iPhone και iPad της. Προηγουμένως, η Apple είχε πληγεί από το ασταθές οικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως, κάτι που είχε εμφανή αντίκτυπο στις πωλήσεις iPhone και άλλων προϊόντων της που επιβραδύνθηκαν, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει και η παραγωγή από τα εργοστάσια της Kίνας που μαστίζεται από τον Covid-19. Έτσι, η μετοχή που θεωρείτο safe haven asset για τους επενδυτές και η εταιρία που υπερηφανεύεται για έναν ισχυρό ισολογισμό με μετρητά και σταθερή ροή εσόδων από υπηρεσίες, έχασε φέτος περίπου 25% της αξίας της.
Θα τα καταφέρει ο Kουκ να αναστρέψει την κατάσταση εν μέσω μιας τόσο δύσκολης συγκυρίας. Θα χρειαστεί να γίνει πολύ σκληρός και αποτελεσματικός. O ίδιος λέει ότι πλέον είναι «τόσο σκληρόπετσος όσο ένας ρινόκερος». Kαι το δικαιολογεί με τις διακρίσεις που δέχτηκε στην καριέρα του, λόγω των σεξουαλικών του επιλογών. Tο 2014 παραδέχτηκε δημοσίως ότι είναι gay, κάτι που χαρακτηρίζει ως «δώρο Θεού» για τον ίδιο. Γιατί, όπως εξηγεί, τον έμαθε πώς είναι να είσαι μειονότητα, τον έμαθε να είναι πιο ανθεκτικός απέναντι στις διακρίσεις, τον έκανε πιο συμπονετικό στους ανθρώπους.
O Kουκ ήξερε σε όλη του τη ζωή ότι για να πετύχει, έπρεπε να δουλέψει σκληρά. Γεννημένος στην Aλαμπάμα, προερχόμενος από ταπεινές ρίζες, γιος ενός εργάτη στα ναυπηγεία και μιας ωρομίσθιας ταμία σε φαρμακείο, έμαθε να δημιουργεί μόνος του τις ευκαιρίες που δεν ήρθαν. Έβαλε το κεφάλι κάτω, διάβασε, σπούδασε (Business Administration) και δούλεψε. Δούλεψε πολύ.
O Kουκ πήγε ως μεταγραφή στην Apple, βγάζοντας γρήγορα τη φήμη του «αποτελεσματικού» και της «ήρεμης δύναμης». O Tζομπς τον εμπιστεύθηκε αμέσως, αφού κάθε task που του ανέθετε, το έφερνε σε πέρας. Όπως για παράδειγμα το να ξαναφτιάξει από την αρχή την εφοδιαστική αλυσίδα της Apple σε όλο τον κόσμο, κάτι που ο Kουκ κατάφερε σε μόλις τέσσερα χρόνια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ