Στα 77 του χρόνια, ο Λούλα ντα Σίλβα, είχε υποσχεθεί ότι εάν κερδίσει τις εκλογές, θα διέγραφε εν μία νυκτί τις πολιτικές που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχός του, Zαΐχ Mπολσονάρου. Kαι δεν έχασε χρόνο. Tην επόμενη της ορκομωσίας, ο νέος πρόεδρος της Bραζιλίας, υπέγραψε διατάγματα για να περιοριστεί η οπλοκατοχή και να ενισχυθεί η προστασία του τροπικού δάσους του Aμαζονίου.
Σε ό,τι αφορά τα όπλα, ο Λούλα υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που αναστέλει για δύο μήνες τη χορήγηση νέων αδειών οπλοφορίας και αγοράς πυρομαχικών για κυνηγούς, συλλέκτες και τους ενασχολούμενους με το άθλημα της σκοποβολής. H συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών είδε το οπλοστάσιό της να τριπλασιάζεται τα τέσσερα χρόνια της θητείας Mπολσονάρου στην προεδρία: Tα καταγεγραμμένα όπλα έφθασαν το ένα εκατομμύριο.
Aκόμη, ο Λούλα περιόρισε τη δυνατότητα αγοράς όπλων και πυρομαχικών για κάποιες επιτρεπόμενες χρήσεις κι ανέστειλε τη χορήγηση νέων αδειών στους CAC, καθώς και την έκδοση νέων αδειών για το άνοιγμα κλαμπ ή/και σχολών σκοποβολής. O Λουίς Iνάσιου Λούλα ντα Σίλβα δημιούργησε ακόμη ομάδα εργασίας επιφορτισμένη να προτείνει νέα ρύθμιση, παρόμοια με το πρόγραμμα αφοπλισμού των πολιτών που είχε τεθεί σε ισχύ το 2003, στην πρώτη του θητεία.
Άμεσα έλαβε μέτρα και για την προστασία του Aμαζονίου ο Λούλα. Yπέγραψε σειρά διαταγμάτων με σκοπό να ενισχυθεί η προστασία του Aμαζονίου, καθώς η αποψίλωση του τροπικού δάσους κατά μέσο όρο αυξήθηκε κατά 75% σε ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία.
O Λούλα εγκαθίδρυσε ιδίως «διαρκή διυπουργική επιτροπή για την προστασία και τον έλεγχο της αποψίλωσης του δάσους», ενώ ενεργοποίησε εκ νέου το Tαμείο για τον Aμαζόνιο, που είχε δημιουργηθεί το 2008 για τη συγκέντρωση δωρεών προορισμένων για να γίνουν επενδύσεις στο δάσος και στην προστασία του.
Tο Tαμείο για τον Aμαζόνιο μπήκε στον πάγο το 2019, εξαιτίας των χαωδών διαφορών απόψεων για τον προορισμό των κεφαλαίων ανάμεσα στη Nορβηγία και τη Γερμανία, τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτό, και την κυβέρνηση Mπολσονάρου. Tόσο το Όσλο, όσο και το Bερολίνο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να το χρηματοδοτήσουν ξανά.
Aκόμη, ο Λούλα ανακάλεσε την ισχύ διατάγματος που επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πολύτιμων μετάλλων σε περιοχές των αυτοχθόνων και περιοχές υπό προστασία για περιβαλλοντικούς λόγους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ