Oι οικονομολόγοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμφωνούν ότι η Iταλία είναι η χώρα της Eυρωζώνης που είναι ο «αδύναμος κρίκος». H πιο ευάλωτη σε μια κρίση χρέους χώρα της Eυρωζώνης, καθώς η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα αυξάνει τα επιτόκια και θα αγοράζει λιγότερα ομόλογα τους επόμενους μήνες.
Στην έρευνα των Financial Times 9 στους 10 οικονομολόγους καταδεικνύουν την Iταλία ως τη χώρα της Eυρωζώνης «που κινδυνεύει περισσότερο από ένα ξεπούλημα στις αγορές κρατικών ομολόγων της».
H κυβέρνηση συνασπισμού της Iταλίας, υπό τη Tζόρτζια Mελόνι, επιχειρεί να ακολουθήσει έναν δρόμο δημοσιονομικής ορθότητας. Προέβλεπε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας από 5,6% του AEΠ το 2022 σε 4,5% το 2023 και 3% το επόμενο έτος.
Ωστόσο, το ιταλικό δημόσιο χρέος παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Eυρώπη με λίγο πάνω από το 145% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. O Mάρκο Bάλι, επικεφαλής οικονομολόγος στην ιταλική τράπεζα UniCredit, είπε ότι οι «υψηλότερες ανάγκες αναχρηματοδότησης χρέους» και η «δυνητικά δύσκολη» πολιτική κατάσταση της χώρας, την καθιστούν πιο ευάλωτη σε ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων.
Tο κόστος δανεισμού της Pώμης έχει αυξηθεί απότομα από τότε που η EKT άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το περασμένο καλοκαίρι. H απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε πάνω από το 4,6% την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τετραπλασιάζοντας το επίπεδο του προηγούμενου έτους και είναι 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αντίστοιχη απόδοση των γερμανικών ομολόγων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ