«Φωτιές» έχει ανάψει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία η οποιά αναφέρει ότι έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 14.000 άμαχοι, 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και 7,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εκτοπιστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η ρωσική πλευρά έσπευσε, δια του αντιπροσώπου της στον ΠΟΥ, να αποκηρύξει την έκθεση ως «πολιτικοποιημένη» και «μονόπλευρη», και τις σχετικές κατηγορίες κατά των ρωσικών δυνάμεων ως «αβάσιμες». Η Ουάσιγκτον, από την άλλη πλευρά, ζήτησε τα στοιχεία της σχετικής έκθεσης να επικαιροποιηθούν ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτά και όσα έχουν λάβει χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2022 και έπειτα.
Η έκθεση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους παρουσιάστηκε στο εκτελεστικό συμβούλιο του Oργανισμού στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και κάλυψε γεγονότα τους πρώτους εννέα μήνες του 2022. Αξιολογεί δε την κατάσταση στην Ουκρανία ως «οξεία» και «έκτακτης ανάγκης».
Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι από τις 471 επιθέσεις με βαρέα όπλα σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, οι 448 σημειώθηκαν στην Ουκρανία. Η Μόσχα ωστόσο, αρνείται ότι στοχεύει αμάχους στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της.
«Οι επιθέσεις της Ρωσίας… απερίγραπτο κακό σε αμάχους και σε ζωτικής σημασίας υποδομές στην Ουκρανία… Αυτός ο παράλογος θάνατος και η καταστροφή παρεμποδίζουν κατά τρόπο βάναυσο την πρόσβαση παιδιών, ηλικιωμένων και άλλων ευάλωτων ομάδων σε ζωτικής σημασίας υγειονομική περίθαλψη», κατήγγειλε η αμερικανική πλευρά δια την αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη.