Η Ρωσία απέφυγε μια οικονομική κατάρρευση μετά τον πόλεμο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, σε μία κρίση που θα έχει αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια.
Μια οικονομία που ο Πούτιν ήθελε κάποτε να καταστήσει μία από τις πέντε ισχυρότερες στον κόσμο βρίσκεται σε πορεία απώλειας ΑΕΠ ύψους 190 δισ. δολαρίων έως το 2026, σύμφωνα με το Bloomberg, που αντιστοιχεί περίπου στο σύνολο του ετήσιου ΑΕΠ χωρών όπως η Ουγγαρία ή το Κουβέιτ.
Αλλά ακόμη και καθώς η Ρωσία κατέγραψε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης στο τέλος του 2022, η πτώση της για ολόκληρο το έτος είναι μικρότερη του κατά σχεδόν 10% που προβλεπόταν ένα μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η κεντρική τράπεζα τοποθετεί την περσινή πτώση στο 2,5% και προβλέπει ότι η ανάπτυξη μπορεί να επανέλθει ήδη φέτος.
Η πτώση πιθανώς εντάθηκε το τελευταίο τρίμηνο σε ετήσιους όρους και μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη στην αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Στην πιο έντονη συρρίκνωση από το αποκορύφωμα της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, τα στοιχεία που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να δημοσιευτούν την Παρασκευή αναμενόταν να δείξουν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,6% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία μετέθεσε την ημερομηνία δημοσίευσης για την επόμενη Τετάρτη, μία ημέρα μετά την προγραμματισμένη ομιλία του Πούτιν στο έθνος. Η στατιστική υπηρεσία, γνωστή ως Rosstat, δεν έδωσε καμία εξήγηση για την αλλαγή της ημερομηνίας δημοσίευσης των στοιχείων.
“Το αποτέλεσμα των κυρώσεων παρατείνεται”, δήλωσε ο Oleg Vyugin, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. “Και η διαδικασία των κυρώσεων δεν έχει τελειώσει. Εισάγονται όλο και περισσότερες νέες κυρώσεις”.
Οι κυρώσεις δεν έπλητταν σημαντικές ρωσικές εξαγωγές ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες αγορές, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τα αγροτικά προϊόντα, αν και ορισμένοι περιορισμοί για την ενέργεια επιβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Παρ’ όλα αυτά, η ανθεκτικότητα που έχει δείξει η ρωσική οικονομία μέχρι στιγμής αντικατοπτρίζει την πολυετή προσπάθεια των τεχνοκρατών που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν να οχυρώσουν την οικονομία ενάντια σε διαταραχές με πολιτικές που έκρυβαν έσοδα από την ενέργεια και προσπαθούσαν να καταστήσουν τη Ρωσία λιγότερο εξαρτημένη από ορισμένες εισαγωγές.
Το διακύβευμα τώρα είναι η ικανότητα του Πούτιν να διατηρήσει τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζοντας τη συγκέντρωση πόρων, αλλά χωρίς να προκαλεί θυμό και εχθρότητα σε έναν πληθυσμό που ανησυχεί όλο και περισσότερο για την οικονομική του ευημερία.
“Μεγάλες χώρες με έλεγχο κρίσιμων πόρων, ικανά στελέχη χάραξης οικονομικής πολιτικής και με ισχυρούς συμμάχους δεν πρόκειται να καταρρεύσουν μπροστά σε ακόμη και πολύ αυστηρές κυρώσεις”, σημείωσε ο οικονομολόγος Alexander Isakov σύμφωνα με το Bloomberg.
Η δουλειά θα γίνει πιο δύσκολη φέτος, καθώς η ρωσική κυβέρνηση αγωνίζεται να αποτρέψει την κατάρρευση των εσόδων από το πετρέλαιο και αυξάνει τις δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα, σε μια εποχή που η επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών πλήττει την αγορά εργασίας.