ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΑ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΣΘΕΝΑΡΑ
Παρασκευή βράδυ, στο Claridge’s Hotel στο κεντρικό Λονδίνο, το μπαρ είναι ασφυκτικά γεμάτο, έστω και εάν ένα mojito εκεί κοστίζει 16 στερλίνες. Όπως συνωστίζονται οι πελάτες του Claridge’s, συνωστίζονται και οι υποψήφιοι επενδυτές στα πολυτελή ξενοδοχεία που μπορούν να χρεώνουν τόσο υψηλές τιμές, παρά την οικονομική επιβράδυνση.
Ένα οικόπεδο στην Leicester Square του Λονδίνου, που έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια για ένα ξενοδοχείο 245 δωματίων, προσέλκυσε περισσότερες από 15 προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Περισσότεροι από 12 ήταν και οι επενδυτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον για το W Hotel, της ίδια πλατείας, πριν αυτό πουληθεί σε συμφέροντα από το Κατάρ, το Σεπτέμβριο. Τον ίδιο μήνα, οι δισεκατομμυριούχοι αδερφοί David και Frederick Barclay είχαν αγοράσει ομόλογα αξίας 800 εκατ. ευρώ της Maybourne Hotels Group, ιδιοκτήτριας του Claridge’s.
Η αγορά πολυτελών ξενοδοχείων του Λονδίνου παραμένει ανεπηρέαστη από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, καθώς εύποροι επισκέπτες από το εξωτερικό φέρνουν πληρότητες και πωλήσεις ρεκόρ. Οι αξίες των ξενοδοχείων εκτινάσσονται, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ένα όνομα με πρεστίζ, όπως τα Ritz ή Connaught.
Η εξασθένιση της στερλίνας, αλλά και ο χαρακτήρας του Λονδίνου, ως παγκοσμίου φήμης χρηματοοικονομικού και επιχειρηματικού κέντρου, δημιουργούν πρόσθετο επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο των ξενοδοχείων.
Οι τιμές των ξενοδοχείων πολυτελείας έχουν ανακάμψει κατά 5-10%, έπειτα από την πτώση του 15-20% που σημείωσαν κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Αντίθετα, κάποια ακριβά ξενοδοχεία έξω από τη βρετανική πρωτεύουσα, είδαν την αξία τους να υποχωρεί τουλάχιστον κατά 50% από το 2008 έως σήμερα. Και οι τιμές τους εξακολουθούν να μειώνονται.
Το Ritz Hotel, ιδιοκτησίας των αδελφών Barclay, αξίζει περισσότερα από 625 εκατ. στερλίνες, ή 4,6 εκατ. στερλίνες ανά δωμάτιο, με βάση τις προσφορές που είχαν οι δύο κάτοχοί του για να το πουλήσουν.
Το 192 δωματίων W Hotel της Leicester Square, εξαγοράστηκε αντί περίπου 200 εκατ. στερλινών, από τον Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani του Κατάρ και την εταιρεία του, Al Faisal Holding.
Ο οργανισμός διαχείρισης κρατικής περιουσίας της Ιρλανδίας πουλά ένα οικόπεδο που έχει στην Leicester Square, καθώς ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του, η Steamboat Development, χρεοκόπησε, με αποτέλεσμα, η περιουσία του να περιέλθει στην κυριότητα του κράτους, κατά την εκκαθάριση. Το οικόπεδο έχει άδεια για ένα ξενοδοχείο και33 διαμερίσματα, 4 εστιατόρια και ένα σινεμά δύο αιθουσών.
Στην 4ετία 2006-2010, τα βρετανικά ξενοδοχεία έδωσαν αποδόσεις 12,4%, σε ένα διάστημα που τα εμπορικά ακίνητα στη Βρετανία σημείωσαν μείωση τιμών κατά 6,9%, σύμφωνα με την Investment Property Databank Ltd. Πέρυσι, οι αποδόσεις των βρετανικών ξενοδοχείων διαμορφώθηκαν στο 14,9%,δηλαδή ήταν πολύ υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που κυμάνθηκε στο 6,9%.
Τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο, για τα πολυτελή ξενοδοχεία της βρετανικής πρωτεύουσας, ανήλθαν στις 205 στερλίνες από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, δύο χρόνια νωρίτερα.
Οι υψηλές τιμές και αποδόσεις προσελκύουν αγοραστές όπως οι Barclay και η Telegraph Media Group Ltd. Όμως, τα πολυτελή ξενοδοχεία του Λονδίνου που πωλούνται κάθε χρόνο είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους ενδιαφερόμενος επενδυτές να είναι μεγάλος.