Κατά 58% αυξήθηκαν οι εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από αμερικανικές και ασιατικές επιχειρήσεις
«Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνότερες από ό, τι έχουν υπάρξει στο 98% του χρόνου από το 1995 έως σήμερα»
Ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή κρίση αναμένεται να αναζητήσουν μέσα στο 2012 αμερικανικές και ασιατικές επιχειρήσεις. Οι εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών αναμένεται να επιταχυνθούν, έπειτα από την επιβράδυνσή τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Με κορυφαία την προσφορά ύψους 21,3 δισ. δολαρίων της Johnson & Johnson για την ελβετική Synthes, οι εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 58%, στα 252 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Παρότι τα deals αυτά μειώνονται από τον Ιούλιο, εταιρείες – κολοσσοί όπως η αμερικανική General Electric, η κινεζική HNA Group και η ιαπωνική Fast Retailing, έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη, μέσω εξαγορών.
«Υπάρχουν καλά τοποθετημένοι αγοραστές που κοιτάζουν σε όλο τον κόσμο για ευκαιρία», δηλώνει ο Gregg Lemkau, επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών της Goldman Sachs. «Μια από τις κινητήριες δυνάμεις στην Ευρώπη ήταν παραδοσιακά οι χαμηλές αποτιμήσεις και το σχετικό ασθενές νόμισμα».
Σήμερα, η Ευρώπη προσφέρει κάποια από τις καλύτερες ευκαιρίες των τελευταίων 15 χρόνων. Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI Europe διαπραγματεύεται 10,4 φορές τα ανακοινωθέντα κέρδη του, κάτι που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνότερες από ό,τι έχουν υπάρξει στο 98% του χρόνου από το 1995 έως σήμερα.
Επίσης, το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 13% έναντι του δολαρίου από την έναρξη της κρίσης χρέους, πριν από δύο χρόνια, επομένως, οι συνθήκες γίνονται ακόμα πιο ευνοϊκές για τους Αμερικανούς αγοραστές. Οι πιθανοί Ιάπωνες αγοραστές έχουν το πλεονέκτημα του ισχυρού γιεν, το οποίο έχει ανατιμηθεί περίπου κατά 10% τους τελευταίους έξι μήνες, έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, στο οποίο περιλαμβάνεται και το ευρώ.
Η πρόσβαση στις τοπικές αγορές είναι ίσως ο τελευταίος λόγος για τον οποίο μια ξένη επιχείρηση θα προχωρούσε σε κάποια εξαγορά στην Ευρώπη, εν μέσω ύφεσης. Όμως, η πρόσβαση στην τεχνολογία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αλλά και στις διόδους προς τις αναδυόμενες αγορές που κάποιες έχουν χτίσει, αποτελούν ισχυρά κίνητρα.
Η σχεδιαζόμενη εξαγορά της Synthes από την J&J θα δώσει στον αμερικανικό κολοσσό των προϊόντων υγείας πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό που αντιμετωπίζει τα κατάγματα και τα τραύματα. Η ύψους 10,3 δισ. δολαρίων της βρετανικής Autonomy Corp από τη Hewlett Packard, το Νοέμβριο, έδωσε στην αμερικανική εταιρεία τεχνολογίες αναζήτησης που είναι πολύτιμες για το cloud computing. Κατά την εξαγορά της Skype Technologies, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, αντί 8,5 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο, η Microsoft απέκτησε τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών μέσω ίντερνετ, στον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, ο επιθετικός τρόπος με τον οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες επεκτάθηκαν στις αναδυόμενες αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, δαπανώντας περίπου 90 δισ. δολάρια σε deals στις περιοχές αυτές από το 2000, φαντάζει τώρα ελκυστικός στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Εκείνες, είχαν επενδύσει 50 δισ. δολάρια στις ίδιες περιοχές, στο διάστημα αυτό.
Βέβαια, έως ότου βρεθεί μια αποτελεσματική λύση στην κρίση χρέους, αυτά τα προβλήματα της Ευρώπης θα λειτουργούν αποθαρρυντικά για τα όποια deals.
Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές μειώθηκαν στην Ευρώπη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008. Ξένοι αγοραστές πραγματοποίησαν συμφωνίες ύψους 86 δισ. δολαρίων, δηλαδή κατά 48% λιγότερες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο.