Η Siemens δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της για περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Σχεδόν παράλληλα με την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής της για το 2010, ανακοίνωσε ότι έλαβε και τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παραγγελία ανεμογεννητριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης, η MidAmerican Energy Co. παρήγγειλε 258 ανεμογεννήτριες για τρία διαφορετικά πρότζεκτ συνολικής ισχύος 593 MW στην ‘ιοβα των ΗΠΑ.
Ενθαρρυντικά τα σημάδια
Στο τρίμηνο που έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο τομέας ΑΠΕ της Siemens που βασίζεται κυρίως στην αιολική ενέργεια, σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 48% -τη μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο τομέα της- αγγίζοντας τα 977 εκατομμύρια ευρώ. Οι νέες παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο 85%!
Παρ’ όλα αυτά το περιθώριο λειτουργικού κέρδους του κλάδου δεν διαμορφώθηκε στο ποσοστό που ήλπιζε η γερμανική κοινοπραξία, υπολειπόμενο κατά πολύ αυτού άλλων τομέων, π.χ. του τμήματος που κατασκευάζει εξοπλισμό για εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Ανοιγμα στην Κίνα
Η Siemens είναι αυτή τη στιγμή όγδοη ή ένατη στη λίστα των ομίλων που κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες, όμως επιθυμεί διακαώς μια θέση δίπλα σε κολοσούς του κλάδου όπως η δανέζικη Vestas. Οι συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά για παράδειγμα, όπου ο όμιλος αποφάσισε πρόσφατα να επενδύσει σε μεγαλύτερο βαθμό, η αγορά αιολικής ενέργειας δείχνει να έχει περιέλθει σε κρίση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της Siemens είναι το άνοιγμα στην Κίνα και ο γερμανικός γίγαντας ήδη κάνει κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Το Νοέμβριο, άνοιξε εργοστάσιο στη Σαγκάη θέλοντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που του δίνει το μεγαλύτερο κινεζικό λιμάνι, αφού από εκεί θα μπορεί να στέλνει στο εξωτερικό ανεμογεννήτριες για θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Φιλοδοξίες υψηλού ρίσκου
Η Siemens σχεδιάζει την ανέγερση εργοστασίων και σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Ρωσία, καθώς και στη Βρετανίας, όπου παρά το γενικότερο κλίμα λιτότητας, η κυβέρνηση Κάμερον ενθαρρύνει την κατασκευή θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κοινοπραξία ωστόσο προστίθενται και ταχύτατα ανερχόμενες κινεζικές επιχειρήσεις του κλάδου, που προσφέρουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές και με δελεαστικές επιλογές χρηματοδότησης.