Η Γερμανία δείχνει διαλλακτικότερη στην πίεση των «νότιων» με αντάλλαγμα δημοσιονομική αυστηροποίηση
«Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία ζητούν να διπλασιαστούν τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM στο 1 τρισ. ευρώ»
Ανοικτή στην ιδέα της ενίσχυσης της δύναμης πυρός των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης στα 750 δισ. ευρώ, εάν λάβει ως αντάλλαγμα τους αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες που επιδιώκει, μέσα σε μία δημοσιονομική συνθήκη που θα περιλαμβάνει όλα τα μέλη της Ευρωζώνης, εμφανίζεται η Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι το Βερολίνο μαλακώνει τις αντιδράσεις του απέναντι στο αίτημα να ενισχυθούν με νέα κεφάλαια και εγγυήσεις οι μηχανισμοί για τη διάσωση του ευρώ, αφότου και το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερα χρήματα προκειμένου να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο ανάχωμα και να σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης στις οικονομίες του πυρήνα της.
Εξάλλου, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία ζητούν να διπλασιαστούν τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM στο 1 τρισ. ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Η πρότασή τους για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ, ανοίγει το δρόμο για ανοικτή σύγκρουση με τη Γερμανία, στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης του ευρώ.
Ο ESM θα πρέπει να διπλασιαστεί στο 1 τρισ. δολάρια, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Monti, σύμφωνα με το Spiegel. Η νέα του παρέμβαση έρχεται λίγες ημέρες αφότου προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel ότι οι χώρες της περιφέρειας έχουν κουραστεί από τη λιτότητα και θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις, εάν η Γερμανία δεν κάνει περισσότερα για να διορθώσει τις ανισορροπίες Βορρά-Νότου.
Ο ξένος Τύπος κάνει λόγο για συντονισμένη δράση του Λατινικού μπλοκ της Ευρωζώνης, καθώς ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών José Manuel García-Margallo y Marfil στήριξε την πρόταση για μεγαλύτερο μηχανισμό διάσωσης. Ο García-Margallo ζήτησε από την ΕΚΤ να εντείνει τις αγορές ομολόγων και να τυπώσει χρήμα, ζητώντας, ουσιαστικά, να ρίξει έως και 2 τρισ. ευρώ για τη διάσωση της Ευρωζώνης.
Μπροστά σε αυτές τις φωνές, η Merkel δείχνει να αναγνωρίζει ότι η Γερμανία θα πρέπει να σηκώσει μεγαλύτερος μέρος από το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης και της ανάκαμψης. Οι FT αναφέρουν, επικαλούμενοι Γερμανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι η καγκελάριος είναι προετοιμασμένη να επιτρέψει την ταυτόχρονη λειτουργία του European Financial Stability Facility, που έχει περίπου 250 δισ. ευρώ σε αδιάθετα κεφάλαια και του διαδόχου του, European Stability Mechanism, που θα τίθετο σε λειτουργία τον Ιούλιο, με 500 δισ. ευρώ σε κεφάλαια.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Merkel, Steffen Seibert, διέψευσε, μιλώντας στο Reuters, τις πληροφορίες. «Δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση», είπε.