ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ 1,5%
«Το νέο πακέτο στοχεύει σε κατάργηση ή περιορισμό των προνομίων των κλειστών επαγγελμάτων και στην στήριξη της ανταγωνιστικότητας»
Η κυβέρνηση Μόντι ενέκρινε την εφαρμογή ενός νομοσχεδίου, με τις ρυθμίσεις του οποίου φιλοδοξεί να ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση της Ιταλίας στις αγορές και να τονώσει την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη.
Η δεύτερη νομοθετική προσπάθεια της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας πήρε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου μετά από συνολικά οχτώ ώρες συνεδρίασης στη Ρώμη. Στόχος του νέου πακέτου μέτρων είναι η κατάργηση ή τουλάχιστον ο περιορισμός των προνομίων των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και η στήριξη της ανταγωνιστικότητας, προωθώντας τα επενδυτικά σχέδια της ENI SpA αναφορικά με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι:«Η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας, για ολόκληρες δεκαετίες, αντιμετώπιζε τρία σημαντικά προβλήματα: γραφειοκρατία, αναποτελεσματική οργάνωση του κράτους, και μη αποδοτικό ανταγωνισμό.
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, την αύξηση των αριθμών των φαρμακείων, την επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης κρατικών υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων, την αύξηση των αριθμών αδειών για τα ταξί και την διευκόλυνση της εφαρμογής προγραμμάτων για την απασχόληση.
Σημειώνεται, ότι μόλις πριν από ένα μήνα το κοινοβούλιο της Ιταλίας ψήφισε ένα νομοσχέδιο, το οποίο περιλάμβανε ένα πακέτο μέτρων λιτότητας της τάξεως των 30 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μόντι ως επικεφαλής της επιτροπής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε θέσει βέτο στην εξαγορά της Honeywell International από την General Electric της τάξεως των 47 δισ. δολαρίων.
Τώρα όμως, η στάση του πρωθυπουργού της Ιταλίας έχει αλλάξει ριζικά. Και πλέον πιέζει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικεντρωθούν σε πολιτικές αναπτυξιακού χαρακτήρα προκειμένου να ξεπεραστεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Ειδικότερα ο Μάριο Μόντι υποστήριξε, ότι είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα σε προγράμματα επενδύσεων ώστε να περιοριστεί το χρέος της Ιταλίας που αγγίζει πλέον το 1,9 τρισ. ευρώ και να αποτραπεί η συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας κατά 1,5%, την οποία προβλέπουν για το 2012 οι αναλυτές.