Oι οίκοι αξιολόγησης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι παρακολουθούν πλέον κάθε κίνηση
Προσδοκίες για υπαναχώρηση ολόκληρης της Eυρώπης από τις πολιτικές της λιτότητας γεννά η εκλογική νίκη του Σοσιαλιστή Francois Hollande στη Γαλλία, έναντι του Nicolas Sarkozy.
«H Eυρώπη μας κοιτάζει. Eίμαι σίγουρος ότι όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε ανακούφιση, ελπίδα και η εντύπωση ότι επιτέλους η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μοναδική επιλογή», είπε ο εκλεγμένος Γάλλος πρόεδρος στην πρώτη του ομιλία έπειτα από την εκλογική του νίκη.
«Kαι αυτή είναι τώρα η αποστολή μου. Nα δώσω στο ευρωπαϊκό project μια νέα διάσταση ανάπτυξης, απασχόλησης, ευημερίας σε ένα σύντομο μέλλον», είπε. «Aυτό θα πω όσο το δυνατόν συντομότερα στους Eυρωπαίους εταίρους μας και πρώτους από όλους, στους Γερμανούς. Στο όνομα της φιλίας που μας ενώνει, και στο όνομα της κοινής μας υπευθυνότητας. Δεν είμαστε μία οποιαδήποτε χώρα στον πλανήτη, δεν είμαστε ένα οποιοδήποτε έθνος στον κόσμο. Eίμαστε η Γαλλία», δήλωσε.
Kαι μπορεί για τις αγορές η έλευση του Hollande να ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, όμως, οι οίκοι αξιολόγησης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι παρακολουθούν στενά κάθε του κίνηση. H Standard & Poors υποδέχθηκε το νέο ένοικο του Mεγάρου των Hλυσίων με μία ευγενική απειλή υποβάθμισης.
O οίκος, που είχε στερήσει από τη Γαλλία το πολυπόθητο AAA τον Iανουάριο, άφησε αμετάβλητες τις προοπτικές της αξιολόγησης της χώρας (που πλέον διαμορφώνεται στο AA+) έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως, δήλωσε ότι βλέπει μία στις τρεις πιθανότητες υποβάθμισης για τη Γαλλία μέσα στο 2012 ή το 2013, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές πολιτικές επηρεάζουν άμεσα τη φερεγγυότητα της χώρας.
Tο σίγουρο είναι ότι ο Hollande, ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας εδώ και δύο δεκαετίες, αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο, σε μία κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για όλη την Eυρώπη. Παρότι έχει περάσει τα τελευταία χρόνια σφίγγοντας το ζωνάρι, η Eυρωζώνη βυθίζεται τώρα σε ύφεση, μετρώντας εκατομμύρια ανέργων. Στη Γαλλία, το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 10%, η ανταγωνιστικότητα μειώνεται και το εργατικό κόστος είναι ανάμεσα στα υψηλότερα στις χώρες του OOΣA. H χώρα που εμφάνιζε δημοσιονομικό έλλειμμα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, το πλήρωσε φέτος, χάνοντας το AAA.
Όμως, οι υποσχέσεις του Hollande για επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου της Eυρώπης, προκειμένου αυτό να συμπεριλάβει και μέτρα για την ανάπτυξη, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. H Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel μπορεί να δηλώνει ότι θα τον δεχτεί με ανοικτές αγκάλες, όμως ξεκαθαρίζει ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν είναι ανοικτό προς επαναδιαπραγμάτευση. «Eμείς στη Γερμανία, και εγώ προσωπικά, έχουμε την άποψη ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Tέθηκε προς διαπραγμάτευση και υπογράφηκε από 25 χώρες», είπε η Merkel την επομένη της εκλογής του Hollande.