Για μήνες, η Research in Motion απέρριπτε κατηγορηματικά την ιδέα της πώλησής της. Όμως, πριν από λίγες ημέρες, παραδέχτηκε ότι εξετάζει «τις εναλλακτικές για το επιχειρηματικό μοντέλο της». Αυτό, για όσους καταλαβαίνουν τη γλώσσα των τραπεζιτών, σημαίνει ότι η εταιρεία που κατασκευάζει το BlackBerry εξετάζει την πώλησή της, ή έστω την εύρεση αγοραστή για κάποια κομμάτια της.
Όμως, πολλοί στην αγορά τώρα αναρωτιούνται. Μήπως καθυστέρησε υπερβολικά;
Η καναδική RIM είχε γίνει το αντικείμενο φημών για την πώλησή της πριν από ένα χρόνο, έπειτα από το ύψους 12,5 δισ. δολαρίων deal της Google με την Motorola Mobility. Τότε, οι αναλυτές πίστευαν ότι η RIM μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών όπως οι Microsoft και Amazom. Άλλοι, πίστευαν ότι κάποιοι Κινέζοι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων θα πλήρωναν ακριβά για ένα τέτοιο deal.
Όμως, η διοίκηση της εταιρείας απέρριπτε την ιδέα, ισχυριζόμενη ότι η RIM βρισκόταν στα πρόθυρα μιας εντυπωσιακής ανάκαμψης. Θα έβγαζε στην αγορά νέα τηλέφωνα, που συνδύαζαν την τεχνολογία των οθόνων αφής με τα e-mail και την ασφάλεια που χαρακτηρίζει τα BlackBerry. Και το PlayBook, θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το iPad.
Όμως, οι προοπτικές της εταιρείας επιδεινώθηκαν έκτοτε. Το Μάρτιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι τριμηνιαίες πωλήσεις της είχαν μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι πελάτες της προτίμησαν τα iPhones και τις συσκευές που χρησιμοποιούν το Android. Η RIM προειδοποίησε ότι περίμενε και άλλες ζημιές.
Αυτές οι άσχημες προοπτικές αντανακλώνται στην πορεία της μετοχής. Η κεφαλαιοποίηση της RIM ανέρχεται μόλις στα 5,4 δισ. δολάρια, είναι δηλαδή κατά 76% χαμηλότερη σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.
«Το να αγοράζεις τη μετοχή αυτή, είναι σαν να πηγαίνεις στο καζίνο», έγραφε σε έκθεσή του αναλυτής που καλύπτει την εταιρεία.
Ακόμα και τώρα, η διοίκηση της RIM εμφανίζεται απρόθυμη να παραδεχτεί την ανάγκη για αλλαγή. Η εταιρεία δήλωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία μιας στρατηγικής αναθεώρησης. Μάλιστα, προσέλαβε τις JP Morgan Chase και RBC Capital Markets για να τη βοηθήσουν να εκτιμήσει τις επιλογές της.
Οι προσπάθειες αυτές ίσως να μην οδηγήσουν στην πώληση, αλλά σε συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, ή στην πώληση αδειών για το software του BlackBerry. Ο διευθύνων σύμβουλος της RIM, Thorsten Heins, είχε δεσμευτεί φέτος να μην προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές.
Ο Ehud Gelblum, αναλυτής της Morgan Stanley, σε έκθεσή του με τίτλο «Δεν διαφαίνεται Happy End», γράφει πως δεν πιστεύει ότι η RIM αναζητά αγοραστή, αλλά ίσως να σκεφτεί την πώληση μερών της. Αυτή ίσως να είναι η καλύτερη λύση για την εταιρεία. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν, μάλιστα, ότι η RIM δεν έχει πολλά να προσφέρει σε έναν ενδιαφερόμενο αγοραστή.
Τον τελευταίο καιρό, οι προοπτικές της, μάλιστα, επιδεινώθηκαν. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η RIM δεν αξίζει σήμερα παρά όσο οι πατέντες και τα 1,8 δισ. δολάρια σε μετρητά που έχει στα ταμεία της.
Και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές είναι μάλλον λίγοι. Η Microsoft εστιάζει στο νέο λειτουργικό σύστημα των Windows και στη συνεργασία της με τη Nokia. Η Amazon έχει ποντάρει πολλά στη δική της βερσιόν του Android. Και οι πιθανοί αγοραστές από την Κίνα ίσως συναντήσουν παράπονα από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά, που αποτελούν σημαντικούς πελάτες για το BlackBerry.