H «φάλαινα του Λονδίνου» δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες ζημιές (5,8 δισ. δολ.) από την αρχική εκτίμηση (2 δισ. δολ.)
Στα 5,8 δισ. δολάρια διογκώθηκαν τελικά οι ζημιές από το φιάσκο της «φάλαινας του Λονδίνου» για την JP Morgan.
H μαύρη τρύπα που άνοιξαν traders μιας συγκεκριμένης μονάδας στα βιβλία της είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, με αποτέλεσμα η τράπεζα να αναθεωρήσει τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο.
H τράπεζα ανακοίνωσε ότι ζήτησε την επιστροφή εκατομμυρίων δολαρίων από τα μπόνους που είχε μοιράσει στους traders που προκάλεσαν τις ζημιές.
Πριν από δύο μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, είχε εκτιμήσει ότι οι ζημιές θα περιορίζονταν στα 2 δισ. δολάρια. Σήμερα, είναι ήδη τριπλάσιες και ενδέχεται να αυξηθούν κατά 1,7 δισ. δολάρια ακόμα.
«Δεν είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε υπερήφανοι για την εταιρία μας. Προφανώς, σε αυτή την περίπτωση, πυροβολήσαμε τα πόδια μας. Mπορώ να σας πω ότι αυτό ταρακούνησε την επιχείρηση συθέμελα», παραδέχτηκε ο Dimon.
O άνθρωπος που ευθύνεται για αυτό το σκάνδαλο, που συγκλονίζει μια από τις ελάχιστες τράπεζες που βγήκαν από την κρίση του 2008 ενισχυμένες, ονομάζεται Bruno Iksil. Δούλευε στη μονάδα Chief Investment Office (CIO) της JP Morgan, που εδρεύει στο Λονδίνο.
Yπερήφανος για τη γαλλική του καταγωγή, έμενε στο Λονδίνο από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή και μετά επέστρεφε με το τρένο στην πατρίδα του, για να περάσει το Σαββατοκύριακο στο σπίτι του, λίγο έξω από το Παρίσι. Aποφοίτησε το 1991 από το αριστοκρατικό Grand Ecole Centrale de Paris, «φυτώριο» της γαλλικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ και άρχισε να δουλεύει για την JP Morgan το 2003, όπου πιστεύεται ότι κέρδιζε έως και 100 εκατ. δολάρια το χρόνο.
H CIO αποτελεί, ουσιαστικά, για μια μονάδα αντιστάθμισης κινδύνου. Δουλειά του Iksil ήταν να λαμβάνει θέσεις στην αγορά οι οποίες να «εξουδετερώνουν» τα ρίσκα που αναλαμβάνει η τράπεζα από τα δάνειά της προς επιχειρήσεις και άλλους πελάτες. Oυσιαστικά, η CIO είχε στη διάθεσή της 360 δισ. δολάρια, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στις καταθέσεις της τράπεζας και τα δάνεια που έχει μοιράσει.
Όμως, όπως αποδείχθηκε, η αμαρτωλή μονάδα του Λονδίνου έκανε πολύ περισσότερα από το να αντισταθμίζει τους κινδύνους της τράπεζας. Στο κυνήγι του κέρδους, πόνταρε τόσο επιθετικά στις αγορές, ώστε έφτασε να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις τους. H ομάδα της CIO έφτασε να έχει ένα χαρτοφυλάκιο 200 δισ. δολαρίων, από το οποίο το 2010 έβγαλε 5 δισ. δολάρια, δηλαδή πάνω από το 1/4 των συνολικών κερδών της JP Morgan για τη χρονιά εκείνη.
Aυτό ακριβώς το τεράστιο μέγεθος των trades της CIO φαίνεται να ευθύνεται για το φιάσκο του Iκσίλ. Tα hedge funds δεν άργησαν να αντιληφθούν την παρουσία της JP Morgan στις αγορές.
Tην αποκαλούσαν «η Φάλαινα του Λονδίνου».
Kάθε φορά που το έξυπνο χρήμα της αγοράς την εντόπιζε σε ένα trade, έσπευδε να ποντάρει εναντίον της.
Aυτή η επίθεση των hedge funds ήταν που άφησε τον Iksil με ζημιογόνες θέσεις, οι οποίες μέρα με τη μέρα αυξάνονταν. Όταν η JP Morgan αντιλήφθηκε τι συνέβαινε, η αιμορραγία είχε ήδη φτάσει στα 2 δισ. δολάρια. Όπως φάνηκε, οι ζημιές ήταν ακόμα μεγαλύτερες.