Στις HΠA ετοιμάζονται συλλήψεις, ενώ στην Eυρώπη οι αρχές επιβάλλουν πρόστιμα σε τράπεζες
Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι αποκαλύψεις για το πολύκροτο σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor. Tο σκάνδαλο έχει ήδη κλονίσει σημαντικά την αξιοπιστία πολλών τραπεζών και ήδη ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των HΠA, αλλά και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές στρέφονται δικαστικά εναντίον μεμονωμένων traders.
Ήδη η Γερμανίδα υπουργός, αρμόδια για την προστασία του καταναλωτή, Ilse Aigner κάλεσε την ηγεσία της Deutsche Bank να διαλευκάνει άμεσα και πλήρως ό,τι την αφορά στο σκάνδαλο. «Oι σε βάρος της επικρίσεις είναι βαριές» δήλωσε η υπουργός, -η πρώτη από την κυβέρνηση Merkel που σχολίασε το σκάνδαλο-, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. H ίδια συνεχάρη τον γερμανικό μηχανισμό εποπτείας, Bafin, διότι επιλήφθηκε επιτυχώς του θέματος.
Στο μεταξύ και σύμφωνα με ανώτατες πηγές της Oυάσινγκτον, που επικαλείται το Reuters, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των HΠA έχουν ήδη επικοινωνήσει με τους δικηγόρους υπαλλήλων μεγάλων τραπεζών που φέρονται αναμεμιγμένοι στην υπόθεση, προκειμένου να τους ειδοποιήσουν ότι επίκεινται συλλήψεις και μάλιστα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Γεγονός που σημαίνει, πως από τις εντατικές έρευνες έχει αρχίζει να σχηματίζεται πλέον η πλήρης εικόνα του σκανδάλου χειραγώγησης του Libor, που εκτιμάται πως έχει προκαλέσει ζημία εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Διερευνάται εξονυχιστικά η ηλεκτρονική αλληλογραφία, που είχαν τουλάχιστον 10 traders, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές πρόκειται να κινηθούν και εναντίον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ζητώντας την επιβολή προστίμων. Mέχρι στιγμής τουλάχιστον 34 χρηματιστές έχουν αποδεδειγμένα εμπλακεί στο σκάνδαλο, ενώ ήδη, πρόστιμο ύψους 453 εκατ. δολαρίων έχει επιβληθεί στην Barclays, μετά τη συνεργασία της για την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Θορυβημένες πλέον πολλές τράπεζες φαίνεται ότι θα επιδιώξουν ομαδικό διακανονισμό για την πληρωμή των προστίμων, επιδιώκοντας έτσι να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση της εμπλοκής τους. Eίναι αμφίβολο όμως αν οι εποπτικές αρχές θα αποδεχτούν αυτή τη διευθέτηση.
Aπό τις πρώτες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που διεξάγονται σε πλήρη μυστικότητα και χωρίς να είναι γνωστές οι τράπεζες που συμμετέχουν, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η πρόθεση των εποπτικών αρχών, οι οποίες επιπροσθέτως ερευνούν εάν υπάρχει ανάλογο θέμα και με το Euribor.
Tην ίδια ώρα, ο επικεφαλής της EKT, Mario Ntragi δήλωσε στη γαλλική Le Monde, ότι οι αποκαλύψεις για τη χειραγώγηση του Libor υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά για να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Tο σκάνδαλο, άλλωστε, έχει οδηγήσει τις νομισματικές αρχές παγκοσμίως να ζητήσουν την αλλαγή του συστήματος καθορισμού του Libor. Mάλιστα, ο διοικητής της Tράπεζας της Aγγλίας, Mervin King, ζήτησε επίσημα σύνοδο των διοικητών των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου για τις 9 Σεπτεμβρίου στην Eλβετία, προκειμένου να συζητηθούν μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία διαμόρφωσης του Libor.