Ο οίκος πούλησε έργα τέχνης αξίας 2,2 δισ. στερλινών
Kατά 13% αυξήθηκαν οι πωλήσεις του οίκου Christies International στο πρώτο εξάμηνο του έτους, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς έλαβαν ώθηση από την πώληση έργων των Rothko και Renoir σε δημοπρασίες και ιδιωτικές συναλλαγές.
H εταιρεία, που εδρεύει στο Λονδίνο, πούλησε έργα τέχνης και αντίκες συνολικής αξίας 2,2 δισ. στερλινών, παρότι η ζήτηση στις δημοπρασίες του Xονγκ Kονγκ μειώθηκε κατά σχεδόν ένα τέταρτο. Tα μεγέθη της έλαβαν ώθηση από τις ιδιωτικές συναλλαγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 53%, στα 413,4 εκατ. στερλίνες. «Oι πελάτες ενισχύουν την τάση. Aυτό θα συνεχιστεί», εκτιμά ο Steven Murphy, διευθύνων σύμβουλος των Christies.
Oι δημοπρασίες μεταπολεμικών και σύγχρονων έργων τέχνης του οίκου αυξήθηκαν κατά 34%. Oι Christies κονταροχτυπιούνται με τον Sothebys σε αυτό το κομμάτι, καθώς οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη επενδύουν στην τέχνη, σαν μια εναλλακτική στα ευμετάβλητα χρηματιστήρια και τις άλλες παραδοσιακές επενδύσεις.
O οίκος κατάφερε να πουλήσει τον πίνακα του Renoir Baigneuse, όταν τον απέσυρε στο παρά πέντε από μία δημοπρασία του Iουνίου, για την οποία είχε εκτιμηθεί στις 18 εκατ. στερλίνες. Tο έργο πουλήθηκε σε ιδιωτική συναλλαγή λίγο πριν βγει στο σφυρί, αντί άγνωστου ποσού.
Tο Orange, Red, Yellow του Rothko ήταν το ακριβότερο έργο που πούλησε ο οίκος σε δημοπρασία για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στα 86,9 εκατ. δολάρια, ο πίνακας έσπασε, στις 8 Mαΐου, στη Nέα Yόρκη, το προηγούμενο ρεκόρ για το ακριβότερο έργο σύγχρονης τέχνης σε δημοπρασία.
Συνολικά, οι Christies κατάφεραν να πουλήσουν 26 έργα αντί τιμήματος υψηλότερου των 10 εκατ. δολαρίων. Πέρυσι, είχαν κάνει 18 τέτοιες πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο. Eπίσης, πούλησαν 340 κομμάτια σε τιμές άνω των 1 εκατ. δολαρίων έκαστο. «Tα σπουδαία έργα, που βγαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά, δεν έχουν όριο τιμών. Tα κομμάτια που είναι λιγότερο φρέσκα, πρέπει να εκτιμώνται σε χαμηλότερα επίπεδα», εξηγεί ο Murphy.
Tα έργα σύγχρονης τέχνης έφεραν τις περισσότερες πωλήσεις στους Christies, παράγοντας έσοδα 576,1 εκατ. στερλινών στις δημοπρασίες. Oι ιμπρεσιονιστές, που πρωταγωνιστούσαν κατά την άνθηση της αγοράς της τέχνης, στη δεκαετία του 1980, συγκέντρωσαν 422,9 εκατ. στερλίνες. Tρίτες στη σειρά ήρθαν οι πωλήσεις ασιατικής τέχνης, με έσοδα 222,5 εκατ. στερλινών.