Σε εισαγωγέας πετρελαίου κινδυνεύει να μετατραπεί ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, Σαουδική Αραβία, όπως επισημαίνει η Citigroup.
Το πετρέλαιο και τα παράγωγά του χρησιμοποιούνται σχεδόν για το μισό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του βασιλείου, το οποίο στα υψηλότερα επίπεδά του αυξάνεται με ρυθμό περίπου 8% το χρόνο. Την ίδια στιγμή, το ένα τέταρτο της παραγωγής καυσίμων της χώρας χρησιμοποιείται στην εγχώρια αγορά, επισημαίνει η τράπεζα.
«Αν η κατανάλωση πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξάνεται σύμφωνα με τη μέγιστη ζήτηση ισχύος, η χώρα θα αναγκαστεί να εισάγει πετρέλαιο μέχρι το 2030» υποστηρίζει ο Heidy Rehman, αναλυτής στην τράπεζα.
Η χώρα καταναλώνει ήδη όλη την παραγωγή φυσικού αερίου ενώ σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια, γεγονός που θα μπορεί να αποτελέσει ρίσκο δεδομένης της έλλειψης διαθέσιμων εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας αλλά και κόστους.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία οφείλει στο πετρέλαιο το 86% των ετήσιων εσόδων της, επιταχύνει την εξερεύνηση του φυσικού αερίου και σχεδιάζει να αναπτύξει ηλιακή και πυρηνική ενέργεια για να διατηρήσουν περισσότερα από τα πολύτιμα για αυτούς κοιτάσματα αργού πετρελαίου.
Το βασίλειο έχει αρνηθεί την εισαγωγή του φυσικού αερίου, σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες παραγωγούς όπως το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που στερούνται επίσης πρώτων υλών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.