Το βιβλίο της Αυστραλιανής μεγιστάνα και οι δικαστικές διαμάχες με τα τρία ενήλικα παιδιά της
Η Αυστραλιανή μεγιστάνας των ορυχείων, Gina Rinehart, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Και όμως, δεν διστάζει να φανερώσει δημόσια ένα συναίσθημα που ελάχιστοι από όσους βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με εκείνη παραδέχονται: Την ανασφάλεια.
Το πρώτο βιβλίο της Rinehart, που μόλις κυκλοφόρησε, ήταν πολυαναμενόμενο στην Αυστραλία, όπου το κοινό άλλοτε γοητεύεται και άλλες φορές αηδιάζει από την προσωπική της ιστορία, που είναι γεμάτη με big business, ενδοοικογενειακές διαμάχες και πλούτη πέραν κάθε φαντασίας.
Η 58χρονη χήρα, που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes έχει περιουσία 18 δισ. δολαρίων, προτίμησε να κινηθεί σε κάπως πιο ασφαλή ύδατα, με το πρώτο της βιβλίο, το οποίο τιτλοφορείται «Northern Australia and Then Some: Changes we need to make our country rich».
Για την παρουσίαση του βιβλίου της, η Rinehart επέλεξε έναν προς έναν τους δημοσιογράφους που θα παρίσταντο και φρόντισε να περιτριγυρίζεται από υποστηρικτές της, κυρίως από το χώρο των ορυχείων, όπου όλοι της αναγνωρίζουν ότι μεταμόρφωσε την καταχρεωμένη επιχείρηση του εκλιπόντος πατέρα της σε έναν όμιλο αξίας πολλών δισ. δολαρίων.
Καμία ερώτηση γύρω από την ταραχώδη οικογενειακή ζωή της συγγραφέα δεν επετράπη. Έστω και εάν αυτό ήταν το θέμα για το οποίο οι παριστάμενοι ήθελαν πραγματικά να μάθουν, με δεδομένο ότι η Rinehart βρίσκεται στα δικαστήρια με τρία από τα τέσσερα ενήλικα παιδιά της, πολεμώντας για τον έλεγχο ενός οικογενειακού τραστ που κερδίζει εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, από δικαιώματα.
Και βέβαια, δεν έγινε ούτε λόγος για το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να προσλάβει 2.000 αλλοδαπούς εργάτες για το νέο της ορυχείο σιδηρομεταλλευμάτων, αξίας 10 δισ. δολαρίων, την ώρα που χιλιάδες Αυστραλοί χάνουν τις δουλειές τους στον κλάδο.
«Ο τρόπος με τον οποίο πήρε τον έλεγχο κάθε λεπτομέρειας στην παρουσίαση του βιβλίου της μαρτυρά βαθιά ανασφάλεια εκ μέρους της, με δεδομένο ότι αυτές οι εκδηλώσεις συνήθως είναι σχεδιασμένες ώστε να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα και κάλυψη από τον Τύπο», εξηγεί ο David McKnight, καθηγητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο University of New South Wales. «Η Gina Rinehart έφερε υπό τον απόλυτο έλεγχό της τα media, προκειμένου να τους παρουσιάσει την υπερ-ανεπτυγμένη λατρεία για τον πατέρα της, τον οποίο έχει ηρωοποιήσει».
Το βιβλίο της Rinehart αποτελεί μία συλλογή δοκιμίων, ομιλιών, ποιημάτων, εκκλήσεων προς τους πολιτικούς, τους περιβαλλοντολόγους και το κοινό να στηρίξουν τα ορυχεία της Αυστραλίας, ή διαφορετικά, να βρεθούν αντιμέτωποι με την οικονομική πτώση της χώρας.
Και βέβαια, παντού στο βιβλίο είναι εμφανής η λατρεία της Rinehart για τον πατέρα της, Lang Hancock. Η επιχειρηματίας έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη σκιά του. Ο Hancock, που κάποτε ήταν απλά ένας καουμπόι, ανακάλυψε τα τεράστια κοιτάσματα σιδηρομεταλλευμάτων της Δυτικής Αυστραλίας, το 1952, ενώ πιλόταρε ο ίδιος το αεροπλάνο του πάνω από την περιοχή, κατά τη διάρκεια καταιγίδας.
Βιαστικός να εκμεταλλευτεί την ανακάλυψή του, ο Hancock χρειάστηκε να ασκήσει πολιτικές πιέσεις για χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσει την ανατροπή της απαγόρευσης στις εξαγωγές σιδηρομεταλλευμάτων που τότε ίσχυσε και να βγάλει μια περιουσία.
Ο Hancock αποκαλούσε τη μοναχοκόρη του «νεαρέ», και έλεγε ότι είναι ο «άνδρας στο δεξί του χέρι». Η Rinehart έχει παραδεχτεί ότι πατέρας της θα προτιμούσε να έχει έναν γιο.
20 χρόνια μετά το θάνατό του, η Rinehart τον βγάζει ασπροπρόσωπο, διοικώντας μίας αυτοκρατορία ορυχείων εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από εκείνη που της άφησε ο πατέρας της. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ακόμα επιζητά την έγκρισή του.