Το 1833 ο λόρδος Τζόναθαν Άγκερ του Σόλσμπερι κατέβαλε δυο χρυσές λίρες στον αυτοκρατορικό Δήμο τής Σαγκάης και απέκτησε κυριότητα σε ένα οικόπεδο περίπου έξι στρεμμάτων, στην παρόχθια περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της Κίνας, όπου, χρόνια αργότερα, οικοδομήθηκε το ιστορικό Χρηματιστήριο της πόλης, το οποίο διατηρείται ακόμη.
Ο λόρδος Τζόναθαν ασφαλώς θα είχε χάσει τον ύπνο του αν ζούσε σήμερα και διάβαζε την έκθεση του βρετανικού Υπουργείου Εμπορίου. Σήμερα είναι οι Κινέζοι που αγοράζουν βρετανική γη -και πολλά περισσότερα. Φυσικά, όχι με δυο τρεις λίρες…
Πέρυσι, κινεζικές επιχειρήσεις, τράπεζες και ιδιώτες, πραγματοποίησαν στην Βρετανία επενδύσεις 6,5 δισ. δολαρίων (από αυτές οι 2,5 δισ. δολαρίων επενδύσεις ήταν άμεσες) ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα σε 287 δισ. δολάρια και με προοπτική να φθάσουν τα 325 δισ. δολάρια το 2015. Αρκετά ενοχλημένη η Daily Telegraph έγραψε ότι «επί του παρόντος, δεν δημιουργεί πρόβλημα (…) η εισβολή» της Κίνας. Πιο ψύχραιμη η China Daily του Πεκίνου παρουσίασε τις κινεζικές επενδύσεις στην Βρετανία ως «εκρηκτικού» μεγέθους.
Η βιομηχανία και οι υποδομές είναι οι τομείς στην Βρετανία που προσελκύουν την Κινα. «Η Βρετανία έχει την πιο ανοικτή οικονομία της Ευρώπης, μια οικονομία με στόχο τις αγορές», εξηγεί η κινεζική εφημερίδα. Γι’ αυτό και η Βρετανία είναι η τρίτη σε μέγεθος στη σειρά χώρα της Ευρώπης – μετά το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία – που απορροφά το κινέζικο επενδυτικό χρημα.
Μια ειδική τραπεζική υπηρεσία στο Πεκίνο, το Ταμείο Επενδύσεων με προϋπολογισμό 410 δισ. δολαρίων, ενημερώνει και συμβουλεύει κινεζικές επιχειρήσεις και ιδιώτες. Πέρυσι η ομάδα εταιρειών αλκοολούχων ποτών Bright Food της Σαγκάης απέκτησε το 60% της βρετανικής Weetabix αντί 1,7 δισ. δολαρίων και η China Gas Holdings εξαγόρασε το μερίδιο της βρετανικής “Fortune Oil” έναντι 400 εκατ. δολαρίων. Το Ταμείο, απ’ ευθείας αγόρασε το 10% των μετοχών του αεροδρομίου Heathrow του Λονδίνου – δεν ανακοινώθηκε το ποσό που καταβλήθηκε, αλλά πιστεύεται ότι είναι πάνω από 500 εκατ. δολάρια.
Αγγλικές πηγές προσθέτουν ότι τα τελευταία χρόνια πολλές κινεζικές εταιρείες «εμπλέκονται» και «εισδύουν» σε βρετανικές επιχειρήσεις, εξαγοράζοντας μέρος του κεφαλαίου τους, «πολλές φορές σε τιμές κάτω της Αγοράς», όπως έγραψε το The Economist. Τελευταία, δυο κινεζικές επιχειρήσεις ειδών πολυτελείας και μόδας συνεταιρίστηκαν με τη βρετανική Bosideng και άνοιξαν εργαστήρια και καταστήματα στο Λονδίνο. Συνολικά, το 2011 καταγράφηκαν 32 εμποροοικονομικές συγχωνεύσεις κινέζικων με αντίστοιχες βρετανικές επιχειρήσεις.
Θα ήταν ακόμη «πιο θαρραλέα, πιο ουσιαστική και δυναμική» η επενδυτική παρουσία της Κίνας στην Ευρώπη αν δεν παρενέβαιναν «εντελώς αβάσιμα» εμπόδια, έγραψε η China Today. Και εξηγεί: « Η EE λέει ότι συγκεντρώνει στοιχεία για την ενδεχόμενη επιβολή μέτρων κατά του ντόπιγκ εναντίον της [κινεζικής] εταιρείας Huawei Technologies Co Ltd και της ZTE Corp -δύο από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες κατασκευής ασύρματων προϊόντων. Προηγουμένως, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι δυο εταιρείες αποτελούν έναν πιθανό κίνδυνο. Αυτοί οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τις δυο εταιρείες».