Για πιθανό σημείο-καμπή στη συμπεριφορά των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών κάνει λόγο σε έκθεσή της η Nomura International, με επίκεντρο τις διεργασίες γύρω από την πιθανή ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Όπως σημειώνει ο οίκος, οι χρηματοοικονομικές μετοχές διεθνώς διαγράφουν μία πορεία που ίσως υποδηλώνει ότι οι τάσεις στον κλάδο βελτιώνονται, ωστόσο οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές μετοχές «πληρώνουν» με σημαντική υποαπόδοση το κόστος της κρίσης κρατικού χρέους. Μία υποαπόδοση μάλιστα, η οποία φαίνεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της εξέλιξης του χρέους, ενώ παράλληλα υπάρχουν λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη ειδικά των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ισχυρότερα σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό (όπως αναφέρει ο οίκος, η πιστωτική επέκταση συνεχίζεται στην Ευρώπη, ενώ παραμένει στάσιμη σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Ιαπωνία).
“Τα κέρδη των τελευταίων ημερών μπορούν να θεωρηθούν μικρά, αλλά και να εκληφθούν ενδεχομένως ως ένα σημείο-καμπή για μία πιο ουσιαστική ανάκαμψη του κλάδου”
Αλλά και σε κρατικό επίπεδο, τα οικονομικά της Ε.Ε. συνολικά υπερτερούν των αντίστοιχων της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, αναφέρει η Νomura, η οποία χαρακτηρίζει ως «κλειδί» στην επίλυση της κρίσης την αποφασιστικότητα που θα επιδείξει για συλλογική στήριξη των πιο «αδύναμων κρίκων της.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα σχόλια των προηγούμενων ημερών από Ευρωπαίους αξιωματούχους περί ενός μεγαλύτερου EFSF που θα μπορεί να αγοράζει κρατικό χρέος αποκτούν μεγάλη βαρύτητα και «ίσως υποδηλώνουν ότι ήδη έχουμε αφήσει πίσω μας το χειρότερο σημείο της κρίσης», σχολιάζει ο οίκος. Ακόμη περισσότερο, αν συνδυαστούν με τις δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων της Κίνας και της Ιαπωνίας περί στήριξης της Ε.Ε. απέναντι στην κρίση, παράγοντες που συνδυαστικά έχουν οδηγήσει σε αποκλιμάκωση τα ευρωπαϊκά spreads και CDS.
«Με φόντο την μεγάλη και παρατεταμένη υποαπόδοση των μετοχών του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου, τα κέρδη των τελευταίων ημερών μπορούν να θεωρηθούν μικρά, αλλά και να εκληφθούν ενδεχομένως ως ένα σημείο-καμπή για μία πιο ουσιαστική ανάκαμψη του κλάδου» αναφέρει στην έκθεσή της η Nomura.
Μεταξύ άλλων ο οίκος αναφέρει ότι οι βρετανικές χρηματοοικονομικές μετοχές έχουν υπεραποδώσει αυτών της ηπειρωτικής Ευρώπης σε ποσοστό περί του 14% το προηγούμενο έτος, που για τις τελευταίες ισοδυναμεί με απώλειες 130 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κεφαλαιοποίηση. Η κίνηση αυτή αποδίδεται στις ανησυχίες για τις αυξήσεις κεφαλαίου λόγω της κρίσης κρατικού χρέους και του φόβου για το ενδεχόμενο κάποιας κρατικής χρεοκοπίας. Η Nomura εκτιμά την έκθεση των τραπεζών της ηπειρωτικής Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα σε 70 δισ. ευρώ και σε 16 δισ. ευρώ απέναντι στην Ιρλανδία.
Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση “overweight” για τον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο, ενώ στο συνιστώμενο ευρωπαϊκό της χαρτοφυλάκιο συμπεριλαμβάνει τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (1 εκ των 6 συνολικά τραπεζικών μετοχών στο σύνολο του χαρτοφυλακίου) με σύσταση “neutral”.
Πηγή: capital.gr