Ετήσιες πωλήσεις άνω των 3 τρισ. δολ. ως το 2020 προβλέπουν οι αναλυτές αν συνεχιστεί η ανάπτυξή της
Το 1998, ο Michael Dell, που τότε ήταν ο πρίγκιπας της βιομηχανίας των υπολογιστών, είχε συμβουλέψει δημόσια τον Steve Jobs να βάλει λουκέτο στην Apple, που τότε περνούσε άσχημες μέρες, και να μοιράσει τα όποια κέρδη στους μετόχους της. Σήμερα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο Dell αναζητά χρηματοδότηση για να βγάλει την εταιρεία του από το χρηματιστήριο, ελπίζοντας ότι εάν βγει από την κοινή θέα, ίσως και να μπορέσει να ανακάμψει. Η Apple, από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 2,5 δισ. δολαρίων. Ένα μάλλον μικρό ποσό μπροστά στα μετρητά των 137 δισ. δολαρίων που έχει στα ταμεία της.
Και όμως, η ανακοίνωση των τελευταίων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Apple έγινε δεκτή με ένα κύμα ρευστοποιήσεων στη μετοχή της. Πολλοί πίστεψαν ότι οι εποχές της μεγάλης ανάπτυξης της εταιρείας έχουν περάσει για πάντα. Και κάπως έτσι, η Apple έχασε το θρόνο της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση επιχείρησης του κόσμου.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι όσοι πουλούν πανικόβλητοι τις μετοχές της Apple έχουν ξεχάσει ότι πρόκειται για μια εταιρεία που έχει καταφέρει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη, καταφέρνοντας να έχει μία πρωτοφανή επιρροή στην αγορά της.
Στο πρώτο τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης, η Apple εμφάνισε, για πρώτη φορά, πωλήσεις άνω των 50 δισ. δολαρίων, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Μάλιστα, οι πωλήσεις της ήταν κατά 8,2 δισ. δολάρια υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Μόνο η αύξηση των πωλήσεων της Apple είναι 1,5 φορά τα έσοδα που περιμένει η Facebook για το σύνολο της χρονιάς που μόλις έκλεισε. Εάν η Apple ήταν κράτος, το ΑΕΠ της θα την κατέτασσε 45η στον κόσμο, μπροστά από το Πακιστάν και τη Νέα Ζηλανδία. Ουσιαστικά, θα μπορούσε να έχει μία θέση στο ΝΑΤΟ!
Αλλά και οι ρυθμοί ανάπτυξης της Apple είναι τουλάχιστον πρωτοφανείς για μια τεχνολογική εταιρεία αυτού του μεγέθους. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στο τελευταίο οικονομικό έτος, η Microsoft εμφάνισε ανάπτυξη 4% και η Cisco 6%. Η IBM συρρικνώθηκε κατά 2%.
Και μάλιστα, τα αποτελέσματα της Apple, σε αντίθεση με εκείνα της Microsoft, της Cisco και της IBM, δεν «φουσκώνουν» τεχνητά από εξαγορές.
Από το Σεπτέμβριο του 2000 έως το Σεπτέμβριο του 2007, η Apple, με σημαία το iPod, αναπτύχθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 17%. Τα τελευταία χρόνια, με την κυκλοφορία του iPhone και του iPad, η ανάπτυξή της εκτοξεύτηκε στο 45%. Εάν συνεχίζει με αυτούς τους ρυθμούς, οι ετήσιες πωλήσεις της θα ξεπεράσουν τα 3 τρισ. δολάρια έως το 2020, κάτι που σημαίνει ότι η Apple θα είναι περίπου όσο μεγάλη είναι σήμερα η Γαλλία ή η Γερμανία.
Και αυτό γιατί δύσκολα κανείς μπορεί να εντοπίσει μία άλλη εταιρεία, της οποίας η επιρροή έχει υπάρξει τόσο σημαντική και τόσο ευρεία όσο εκείνη της Apple. Προφανώς, όσοι συμμετέχουν στο τελευταίο ξεπούλημα των μετοχών της, ξεχνούν την ιστορία αυτής της εταιρείας, που μόλις πριν από κάποια χρόνια βρισκόταν ένα βήμα από τη χρεοκοπία.