Σε συμφωνία ύψους 24,4 δισ. δολαρίων, για την πώλησή της σε κοινοπραξία επενδυτών και απόσυρση των μετοχών της από το χρηματιστήριο, κατέληξε χθες η Dell, με τη συμφωνία να αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδοτούμενη εξαγορά (leveraged buyout) από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Η εξαγορά αποτελεί την πιο φιλόδοξη έως τώρα προσπάθεια του ιδρυτή Μάικλ Ντελ για «αναβίωση» της εταιρείας στη μετά-PC εποχή, επιστρατεύοντας στις προσπάθειές του και τον κολοσσό λογισμικού Microsoft την εταιρεία επενδυτικού κεφαλαίου Silver Lake Partners, καθώς και επενδυτικές τράπεζες.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Dell θα λάβουν 13,65 δολάρια για κάθε κοινή μετοχή της Dell, ποσό που αντιστοιχεί σε premium 25% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος για τη μετοχή της Dell στις 11 Ιανουαρίου, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από τις φήμες περί εξαγοράς. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Dell στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανεστάλη χθες, εν αναμονή ανακοινώσεων για την εξαγορά.
Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός συνδυασμού μετρητών και κεφαλαίου που θα συνεισφέρει ο κ. Ντελ, ρευστότητα από τη Silver Lake, δάνειο, ύψους 2 δισ. δολαρίων από τη Microsoft, μετακύλιση υπάρχοντος χρέους, καθώς και χρηματοδότηση χρέους από τις τράπεζες Barclays, Credit Suisse, Bank of America και Royal Bank of Canada.
Η Dell -που ιδρύθηκε πριν από τριάντα περίπου χρόνια- αποτελούσε κάποτε το μεγαλύτερο κατασκευαστή προσωπικών υπολογιστών, με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 100 δισ. δολ. Τώρα όμως έχει πέσει στην τρίτη θέση -πίσω από τις Hewlett-Packard και Lenovo Group- λόγω του έντονου ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, η Dell πώλησε συνολικά 37,6 εκατ. προσωπικούς υπολογιστές το 2012, με τις πωλήσεις της μειωμένες 12,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2011.
Για τον Μάικλ Ντελ, η συμφωνία αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα «στοιχήματα» της καριέρας του. Παρόλο που έχει διαφοροποιήσει το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο σε διαφόρους τομείς (real estate, ξυλεία, μετοχικές επενδύσεις) μέσω της MSD Capital, το μερίδιο που ελέγχει στην Dell αποτελεί σχεδόν το 25% της συνολικής του περιουσίας, που υπολογίζεται στα 16 δισ. δολ.
Απομένει να διαπιστωθεί εάν οι μέτοχοι της Dell θα στηρίξουν τη συμφωνία, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι οι μέτοχοι θα δώσουν το «πράσινο φως», εξαιτίας των γενικότερων τάσεων στη βιομηχανία προσωπικών υπολογιστών εν μέσω έντονου ανταγωνισμού.
Το ιστορικό
Ο κ. Ντελ ήταν μόλις 19 ετών όταν ίδρυσε την εταιρεία, το 1984. Η Dell εισήχθη στο χρηματιστήριο τέσσερα χρόνια αργότερα, με χρηματιστηριακή αξία 85 δισ. δολαρίων. Κατά την εποχή της «φούσκας» των εταιρειών dot.com, η Dell αποτελούσε τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο με ετήσια έσοδα πάνω από 55 δισ. δολ.