Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κρατούν στην άκρη τριπλάσια ρευστότητα απ’ ό,τι πριν από μία δεκαετία, καθώς η ευρωζώνη οδεύει στον δεύτερο χρόνο ύφεσης.
Από τις 265 επιχειρήσεις του Stoxx Europe 600, εξαιρουμένων τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, που ανακοίνωσαν αποτελέσματα 2012, συνολικά η ρευστότητα ανέρχεται στα 475 δισ. δολ. σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Συγκριτικά αναφέρεται ότι το2002, η ρευστότητα άγγιξε τα 136 δισ. δολ. Από το 2011, η ρευστότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 14%.
Υπάρχουν δε εννέα εταιρείες -εκ των οποίων η Siemens, η Vodafone και η Total- που κρατούν ρευστότητα μεγαλύτερη των 10 δισ. δολ.
«Πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ακολουθούν συντηρητική στάση ως προς την κεφαλαιακή τους δομή και κρατούν μεγάλες θέσεις ρευστότητας» εξηγεί ο Francois-Xavier de Mallmann της Goldman Sachs και συμπληρώνει: «Θεωρούν ότι είναι πρόκληση να προβλέψουν το συνδυαστικό αντίκτυπο της υψηλής ανεργίας, των υψηλών φόρων και των χαμηλότερων δημοσίων δαπανών στις καταναλωτικές δαπάνες».
Στη Daimler, οι θέσεις σε ρευστότητα αυξήθηκαν κατά 15% τον προηγούμενο χρόνο στα 11 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. «Η ρευστότητα είναι ηρεμιστικό» δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Bodo Uebber και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για αβέβαιους καιρούς».
Στο όνομα της ρευστότητας, οι επιχειρήσεις μειώνουν μερίσματα, αλλά το βασικότερο θέμα που προκύπτει είναι πως χάνουν έδαφος από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές που προχωρούν σε εξαγορές. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Αμερικανού John Malone ο οποίος εκμεταλλεύθηκε το φτηνό κόστος του χρήματος και εξαγόρασε τη βρετανική Virgin Media.